Friday, 14 August 2015

Rahsia Kulit Menawan #produk review 1



heyyo ebeli wan,


**bahasa alien**


Hari ni, CP nak update pasal produk yang CP pakai, memang bagi perubahan yang sangat besar kat kulit CP, walaupun kulit CP takde lah berubah 100% ala-ala model tapi CP berpuas hati sekurang-kurang nya CP dah berjaya men 'nyah' kan jerawat tegar yang bertepek kat muka CP nih....
CP ada sediakan gambar sebelum dan selepas CP, taraaaa !






Gambar sebelum tu masa umur CP 18 atau 19 tahun kot tak salah, gambar selepas masa umur CP 23 tahun, tahun lepas punya gambo la tu kira..




Dua-dua gambar, tanpa sebarang tepek mekap, gambar juga bukan gambar filter, juga bukan kamera OPPO, henset OPPO pun CP tak kenai masa ni....Gambar sebelum tu lagi la hasil kamera diselar atau nama glamournya Camera DSLR




Macam CP cakap lah, jerawat hilang tapi parut CP masih lagi carik the best solution for it....




Taknak cerita panjang sebab ni pun CP duk tumpang data fon je ni, CP guna dua produk wajib dalam rutin harian CP....



**Shaklee

**True White Ex ZA



Untuk Shaklee, CP consume Vit C Shaklee dan Alfalfa...


vitamin C Shaklee

Alfalfa Shakle



Dulu CP diperkenalkan dengan produk nih oleh salah seorang kawan blogger CP, Rosmiza Ali, dia CP mintak dia sarankan CP untuk produk alergi, dia sarankan CP consume,

**Vit C
**Alfalfa
**Vit B



Tapi CP berhenti consume vit B sebab vit B boleh menaikkan berat badan, ni tak tipu, kalau jenis duduk jer tak workout banyak, CP nasihatkan tak perlu vit B



then, pencuci muka dan krim pun CP tukar, sebelum nih CP bergantung kat pencuci muka Safi jugak, then CP tukar ngan Set Produk True White Ex ZA,




Bagi CP mahal produk ni, hahaha~ Tapi sebab berbaloi CP pakai jugak, gambar kat atas, semua CP beli kecuali 

**True Emulsion
**Day Protector


Untuk base mekap, mean nak tepek krim sebelum keluar berjalan, CP pakai "True White Perfect Protector"

True White Perfect Protector

Selain tu CP punya extra step untuk membaik pulih kulit CP, CP berhenti pakai any of foundation, BB Cream, compact powder...bila CP keluar berjalan, CP hanya bergantung dengan "True White Perfect Protector" ni jer....then CP pakai lip tint, hahaha~


Produk ZA ni pulak diperkenalkan oleh seorang Doktor, asalnya CP demam, pergi klinik swasta kat Tanjung Malim, then Doktor tu tengok muka CP dah tak macam muka orang agaknya, penuh jerawat, dia syorkan CP guna produk ZA nih....


Tapi3, CP cuma sesuai dengan produk ZA yang bekas putih ni jer, yang bekas pink seperti gambar di bawah tak sesuai dengan CP, CP dah pernah cuba...





Sekarang CP tengah usha produk "Chriszen Moistcake", CP ada tengok kawan CP pakai, memang tahan lama then tak bercapuk muka....so apa komen korang dengan produk "Chriszen Moistcake" ni ?



Done Review, papepun, apa pun jenis produk kita pakai, bergantung pada kesesuian kulit jugak, then kena la selalu ingat, kecantikan, kebaikan, rezeki, nikmat datang dengan izin ALLAH SWT k, macam mana berkesan pun sesuatu produk, takkan jadi kalau tanpa izin DIA....


One more thing, disiplin tu sangat penting kalau nak consume mana-mana produk okei, jangan tiru CP, CP ni antara orang tak disiplin, pakai krim malam pun kejap pakai kejap tak....Beli krim siang pun, asyik tak pakai, bila dah naik sebiji jerawat baru kelam kabut pakai konsisten sikit pastu datang balik penyakit malas...


Okei tu je coretan si Cweetpinky yang hina dina lagi gedikS nih, hahaha!


Adios !



***

Psst : Nanti CP nak kongsi lagi gambar sebelum dan selepas, CEKIDOUT ! Masih lagi tercari-cari produk untuk parut, petang ni CP drive family ke Bangi (rumah abang) then gerak ke KLIA 1, abang dan isteri akan berangkat ke Mekah untuk menunaikan Haji, doakan perjalanan CP dan keluarga selamat pergi dan kembali, begitu juga abang CP....in shaa ALLAH, Amin~





11 komen budak kiut !:

Fara Queen said...

Hi CP, macam best je produk ZA tu. Fara memang tengah mencari2 produk untuk skin care Fara, walaupun kulit Fara jenis takde jerawat, tapi Fara jenis pucat . So nak cari produk yang boleh buat kulit Fara nampak fresh. kalau CP tau tolong review sikit ye hihihi ..

NUR CAHAYA said...

@Fara Queen tula, CP pun lebih kurang , dah lah ada jerawat, kusam lak tuh, kalau la tak pakai liptint kat bibir, alamatnya macam zombie laaa, hahaha ~

Fara Queen said...

hehehe. geng lah kita. kena touch up gak tang bibir nak naik seri tu kan

Fatin Liyana said...

Hai CP. Fatin pun pernah try kejap produk ZA yang warna pink tu. Untuk hydration kan? Tapi macam tak sesuai dengan kulit Fatin, buatkan kulit makin oily je. Sekarang tak pakai skincare apa pun. huhu sedih. Just pakai pencuci muka secretleaf je. Tercari-cari jugak nak pakai skincare yang 1 set punya :)

nurhidayah said...

Wah.. Menarik. B complex mmg setengah org mkn jd selera makan.. CP mkn lepas makan xpe, akan rasa kurang nak mkn.. Sbb B complex ni bantu tukarkan gula kpd tenaga dgn cpt juga.. Ehehe.. Tp Vita C Dan ALFALFA pun OK.. Tambah Vita E pun OK.. Hee

nurhidayah said...

Wah.. Beli ngan miza ek.. Ehehe.. Vita C mmg best..

NuSaNa NoSa 91 said...

apa beza yang putih ngan pink, CP? macam perbezaan antara safi rania, perfect 10, safi biasa, etc tu ke? ^_^

NUR CAHAYA said...

@Fatin Liyana Owh, yeke, sama la CP pun, saja try yang ZA pink tu sebab kaler dia pink , hahaha, tapi malangnya tak sesuai dengan kulit, kalau CP, CP syorkan set Mary Kay (MK), ramai yang kata bagus tapi tuh lah harganya sangat mahal MK nih....

NUR CAHAYA said...

@nurhidayah Owh, tak berani nak consume vit B kalau naik berat badan sebab dah pernah try, memang baik untuk kulit vit B dia membaiki balik sel yang dah rosak tapi CP terasa badan tu naik...

Vit E, nak ambik jugak tapi Vit E ni tak get along dengan Alfalfa, nak ambik Vit E boleh tapi kena berhenti Alfalfa...

Hehe, lebih dari agent Shaklee lak penerangannya...hasil dari pengalaman ngan pembacaan :D Wallahualam...

Papepun, produk Shaklee memang terbaik

Kenal yer dengan kak Rosmiza ? hehe

Aisyah Sukor said...

produk ni...... thanks cp. same lah... ade masalah juga dengan jerawat.... boleh usha usha lah lepas ni...

NUR CAHAYA said...

@Aisyah Sukor Aisy pakai produk apa ?