Friday, 23 May 2014

masih berlarutan.....


warahmatullah

nampaknya macam ada yang tak kena jer suasana dalam bilik CP nih, macam dingin jer, CP pulak memang sengaja malas nak tegur roommate CP tuh, CP nak tunggu dye tegur dulu tapi dye pun tak tegur2....


malam nih dah masuk 3 malam dye tak tidur kat bilik nih, ke mana agaknya, at least bagitaw la kan....pelik la, dye tak puas hati ngan CP ker....


semalam CP ade cerita sedikit sebanyak ketidakpuasan hati CP kat entri nih , entri semalam tuh sebab CP sangat la tak berkenan dengan cara dye tegur CP semalam.....

entri semalam CP tak tulis full kenapa CP terasa hati.....

macam nih ceritanya, semalam, sebelum CP bergerak ke library...CP iron tudung dekat katil roomate CP nih, siap2, CP terlupa nak angkat iron tuh letak kat tempat asal....

nak dijadikan cerita, CP nih bukan rajin iron2 baju ker tudung nih, dan CP sangat jarang guna iron..dalam seminggu tuh belum tentu CP guna, CP lebih selesa pakai tudung or baju yang tak perlu gosok macam tudung sarung, t'shirt, tracksuit, 

CP memang malas bab2 iron nih.....

then semalam tuh masa CP kat library, CP dapat mcg dari roomate CP nih....

"nape tinggalkan iron macam ni? nape tak simpan balik lepas guna, Xkn nak suruh aku tegur hari2, ak tak suka buat kerja macam ni...."


dapat mcg tuh terus CP sentap, kalaw ikutkan perasaan CP yang tersentap tuh, nak jer CP tanya, 

"aku guna hari2 ker iron tuh?"


tapi malas nak melanjutkan cerita.....CP balas,

"sori, aku terlupa"

just admit, yeah, i'm done wrong....


benda kecik jer, takan nak panjang2 kan, tak minat nak panjangkan citer nih.....

lagipun dye nih kan memang pantang tgk salah orang, layankan aje la...

CP sengaja balik lewat dari library, pukul 11 malam something2 jugakla baru CP sampai rumah, kalaw ikutkan jiwa yang sentap nih, nak balek rumah pun malas, CP nak lepak rumah member yang keje area2 CP belajar tuh, tapi tak dapat lak, so, nak taknak, CP balek jugak la ke rumah....


otak nih ligat nih , sampai bilik nih kalaw nampak roomate nak act macam mana ek, taknak la obvious cgt tunjuk kan kesentapan tuh....


tapi, 

sampai2 je rumah, roomate takde ?? 1st impresssion, "hoorey!" tapi lama-lama, terpikir lak, ke mana mek nih, terasa sangat ke pasal iron tadi, tak balik nih.....

argh...CP malas nak pikir panjang, mungkin dye gi study rumah kawan dye kowt, overnight orang kata, sok pagi, CP tengok dye dah balek, baring kat atas katil dye la, tapi CP pun mamai lagi ngantok, tidur semula, sok pagi, takde dah ??


gi kelas kowt, CP pun siap2 nak gi kelas jugak, habis kelas, CP tak balek rumah, duduk kat library....entah, perasaan nih terasa takde mud lagi nak duduk bilik.....

petang tuh CP balik rumah, tgk roomate ade duk ngadap laptop, CP masuk macam biasa, krik, krik krik....laen macam lak CP rasa suasana nih, roomate CP nih ade benda lagi ker tak puas hati nih....

takpela, malas nak kater ape, biarkan jer....suasana terasa dingin, dingin....dingin..... CP pun tidur, memandangkan CP sakit kepala teramat sangat.....

bangun2 tidur, eyh ??? hilang lagi ??? where r u going ????

sekali lagi CP malas nak pikir, tak lama lepas tuh , dye pun balek, mengadap laptop again, CP duk tunggu dye tegur nih.....


tak tegur...okei......fine.........

tak lama lepas tuh...dye keluar lagi...sampai CP dah nak siap taip entry nih dye tak balek lagi, jam dah menunjukkan pukul 1.35 am

tak balek lagi lanih....





Thursday, 22 May 2014

khabar tidak seindah rupa


warahmatullah

pertama sekali CP nak nyatakan CP bukanlah seorang insan yang sempurna, CP juga insan yang terlalu banyak khilafnya, ya ALLAH, sungguh CP terasa, terasa yang teramat, apatah lagi dalam keadaan CP yang sedang datang bulan hari kedua nih(CP mintak maaf pasal pengakuan CP berkenaan datang bulan)


dari semester satu lagi CP berpegang pada prinsip taknak tinggal serumah/sebilik dengan orang yang CP kenal ataupun 'kawan baik' sebab CP takut bila tinggal serumah tuh akan menjejaskan hubungan CP dengan kawan CP tuh, sikap seseorang tuh sangat berbeza bila kita serumah/sebilik, dari situ, kita kenal dye lebih mendalam...

bila CP sebut lebih mendalam, hal ini bermakna, kita dapat lihat sifat sebenar kawan kita tuh, kalaw positif tuh alhamdulillah...kalaw negatif ? tuhan sajalah yang taw sakitnya....
kalaw dulu, di luar, kita tengok, dialah insan yang paling baek, care, bertolak ansur, pandai menjaga hati kawan.....tapi malangnya semua tuh hanya bila kita di luar, bila dah serumah/sebilik baru kita tahu, apa yang kita lihat sebelum nih hanya luaran sahaja, kita belum kenal dye yang sebenarnya....
seperti yang CP bagitaw di awal entri, CP bukan lah insan yang sempurna, banyak jugak khilafnya, CP bukanlah orang yang paling pembersih, CP bukanlah yang paling terkemas, CP bukanlah paling baik mungkin, CP nih cuai, CP nih pelupa....tuh memang kelemahan CP...

tapi.....

hidup kita nih kalaw 24 jam asyik nampak salah orang jer , susah jugak kak.....

orang tuh jahat
orang nih tak baek
orang tuh macam tuh
orang nih macam nih..

sedangkan salah sendiri pun berlambak....

please come back to ur sense, tak salah nak tegur orang yang buat salah, go on, tapi menegur tuh pun biar kena ngan cara......

kalaw ikutkan hati aku nih, banyak jugak aku tengok perangai kaw yang aku tak berkenan, tapi aku lebih suka diam, sebab aku tahu aku pun bukan lah sempurna mana, singki kotor, aku cuci, toilet kotor, aku cuci....hati nih terlintas jugak nak marah tapi aku pujuk hati, aku bersangka baik, mesti ada sebab korang macam tuh...lagipun buat ape nak melenting, benda kecik jer....

aku pujuk hati, "sabarlah HIDAYAH, kaw pun tak sempurna mana, kadang2 kaw pun ade jugak sakitkan hati orang lain...apalah sangat takat macam nih, tuhan nak uji tuh..sabar3....."

hm...tapi sungguh CP amat terasa hari nih, nak luah kat siapa tak tahu, susah la berkawan ngan orang yang kerja duk hitung kesilapan, kesalahan orang lain....sedangkan diri dia sendiri pun....tah apa-apa je....

hari tuh, mandi bunga (atau nama lainnya mandi perlimau, salah satu adat istiadat dalam pertubuhan SILAT SENI GAYONG) aku perhatikan jer, bunga2 tuh kaw biar tabur je dalam toilet...ade aku melenting, aku bersihkan....aku duk pujuk hati, "nih tuhan nak bagi pahala nih, bersihkan jela...tak rugi pun...."

masa time kaw period, terbaek baq ang, aku tengok darah kaw tertinggal kat dalam longkang kat toilet tuh, kaw boleh biar jer....bukan tak nampak, jelas kowt darah tuh kat situ....siapa yang kaw nak harap cuci semua tuh ???

aku time tuh anggap mungkin kaw tak nampak, mungkin esok kaw nampak, kaw buang la, nampaknya, kaw biarkan je darah tuh sampai darah tuh hilang dengan sendirinya, kalaw sekali jadi takpe, aku tengok hampir tiap kali kaw period....

aku perhatikan jer, satunya aku tak tahu macam mana nak tegur....aku takut aku salah cakap, aku tengokkan jer, yelar, mana la kaw nak perasan benda macam tuh sebabnya kaw duk perhati, duk sibukkan masalah orang lain....

ya ALLAH, please la, kawan tuh tak baek, kawan nih tak baek....semua tak baek, dalam kaw cerita pasal kawan kaw tuh, itu jugak yang kaw berkawan.......itu jugak la kawan yang kaw duk ke hulu ke hilir....

allahu....

aku tataw lah, yang aku taw, aku terus pendam, pendam dan pendam......

takpelah....mungkin ade hikmah......

aku mintak kat ALLAH SWT, teruskan lah berikan aku kesabaran, biar lah dye nak jadi perengus, ke hape ker, jangan jadikan aku berperangai macam dye... AMIN !

ya ALLAH SWT, pelihara lah lidah aku daripada bertikam lidah dengan sesiapa, aku mohon sangat dilindungi silaturrahim aku dengan semua kawan2 aku in shaa ALLAH... AMIN....

kalaw ikutkan, nih pun bukan tindakan yang betul duk luah dalam blog, duk tulis keburukan orang kat blog, aku taw kalaw kaw terbaca la tulisan aku nih, kaw dah boleh agak aku menulis tentang kau....

aku pun tak tahu kalaw tulisan nih boleh buat kaw semakin melenting atau boleh buat kaw muhasabah diri kaw semula...

aku pun tak baek mana......aku nih dlu tergolong dalam kalangan budak2 nakal, budak2 liar......

ikut kaw la, kaw datang dari persekitaran yang baek2, jadi pk molep la, mungkin sebab kaw bagus...mungkin sebab kaw sempurna kowt...tuh buat perangai macam tuh.....ikut suka laaaaaaa......

kecewa betul hari nih........terkilan betul hari nih................

ALLAHU.....