Saturday, 14 March 2015

Dosa Semalam seorang Mujahidah





setelah beberapa hari, CP kembali meringankan jari runcing nih menaip sesuatu...actually hari nih merupakan sejarah dalam hidup CP sebab sedang melalui kursus Pra Perkahwinan yang dianjurkan oleh Kolej Za'ba tak silap CP

apa yang CP nak komen kat sini, kursus nih sangat berguna, ia bukan sekadar berbicara tentang perkahwinan tapi turut menyelit perkara-perkara asas bagi iman, ibadah dan islam...suatu pengisian yang sangat baik buat CP, pengisian yang mengingatkan para peserta kursus tentang ilmu asas Islam yang mungkin telah ditinggalkan dan diambil ringan selama nih...

balik-balik CP bermenung...sesak dan sebak dada ni sebab betapa banyak yang CP tak tahu....suatu penyesalan sebab selama nih CP hanya mengejar dunia yang penuh dosa dan fitnah nih....

agaknya di mana silapnya ? di mana indahnya dunia andai tersasar dari jalanNYA, dimana nilainya nikmat hidup jika tanpa redha dan rahmat ALLAH SWT, dimana agaknya ???

wahai manusia, termasuklah CP, berhati-hati dengan nikmat kerana bukan semua nikmat sekadar nikmat semata-mata, nikmat juga ada berupa dugaan, dugaan kesenangan lebih bahaya dari nikmat kesusahan, dengan kesenangan lah manusia lebih mudah lupa asal usulnya...


once seseorang pernah cakap, zaman remaja, zaman muda....zaman untuk berseronok dan berhibur....

terdiam CP mendengarnya.....ye, CP pernah berseronok, bernah berhibur tapi...cukup lah, cukup lah setakat ini...

sebab berseronok tika masih muda tuh suatu teori yang silap, silap sama sekali....kita bukan berseronok tapi sedang membazirkan masa muda kita, masa muda yang ALLAH kurniakan masa, tenaga, kesihatan yang cukup2 baik....

di saat berkemampuan ini lah kita perlu tumpukan segala yang mampu pada amal....

terfikir tak ??? di saat kita muda nih pun kita rasa sukar untuk laksanakan ibadah, apatah lagi tika kita dimamah usia....saat nikmat muda kita ditarik, di saat tenaga kita, tubuh badan kita semakin tidak berdaya ?? bagaimana agaknya kita nak mengamalkan ibadah dengan sempurna..masa tuh kita mula rasa terkejar-kejar, rasa menyesal, mula terfikir mengapa ? mengapa aku tidak mula dari dulu, di saat aku masih lagi bergerak pantas, di saat aku masih lagi bertenaga dan berdaya ???

siapa dapat menyangkal tidak akan berasa sesal di masa tua nanti setelah dia membazirkan masa mudanya ??

mungkin ada yang menyangkal, tetapi sanggup kah menghadapi penyesalan di kemudian hari ?? lebih buruk lagi jika penyesalan itu selepas nyawa bukan di kandung jasad lagi.....


itu jika.....

kita mungkin akan menghadapi masa tua...masih lagi ada peluang untuk berubah, tapi ingat....maut dan ajal itu tidak mengenal usia....

~Diari Seorang Mujahidah~

sincerely ~ cweetpinky

Tuesday, 3 March 2015

SPM penentu kejayaan






Semalam, sedang CP mentelaah thesis CP, CP dapat chat whatsapp group student tempat CP pernah practical dulu......

lebih kurang macam nih lah bunyi nya, 

"Cikgu, doakan Ann esok..."

then lagi sorang student,

"Cikgu, doakan Ina jugak"

mula2 CP terfikir, aih ? nak gi amek lesen kereta ker sok ?

CP pun tanya semula, 

"kenapa nih?"


"Cikgu, esok ambil result SPM....."


CP pun menampar dahi, how could I dont even know about this ? cikgu jenis ape CP nih, student ambil result bila pun boleh tak tahu....aiyooo...


walau bagaimanapun, situasi diorang nih mengimbau kembali saat-saat CP nak amek result SPM jugak, debarnya, tuhan sahaja yang tahu, kalah lah nak amek result PMR, yelah, result PMR dah sah2 duk main2 lagi.....

SPM nih kalau kecundang maunya takda hala jadinya....macam tuh lah dalam pemikiran CP masa tuh, hehehehe....

then the days come, dengan penuh gigilnya CP gagahi jua amek result, takkan tak amek pulak kan ? malam2 sebelum harinya tiba CP buat solat hajat supaya result CP result yang baik, alhamdulillah, dengan izin ALLAH SWT, walaupun bukan result yang excellent, CP dapat 4A 2B ehem2 C ehem2 D ehem2 G pun ada....

kesimpulannya, subjek2 Sains CP kecundang lah, hahahaha...as I expect, hahahaha, G tuh pulak tak lain tak bukan.... Add Math, the most unfavorite subject....

ke laut bahasa Inggeris I....

point here, jangan cepat gelabah dengan result even result tuh bukan lah cemerlang ataupun tidak baik sebab kejayaan tuh bukan lah 100% ditentukan oleh SPM, it just a certificate okei...

itu bukan lah bermaksud kita perlu pandang ringan SPM nih sebab it quite important la dalam kita nak teruskan pengajian ataupun untuk dapatkan pekerjaan yang baik....


bagi yang lulus dengan cemerlang, CP ucapkan tahiah, untuk yang kurang berjaya, dont stop there, ada banyak lagi cara untuk kita tebus semula kegagalan....


sebab orang selalu cakap, nak belajar, kat mana-mana pun boleh belajar kan, kalau dapat IPT yang bagus2 pun kalau pemalas, tak ke mana......

macam mana pun, SPM nih cuma result dunia keyh, the most and important thing is result kita di akhirat kelak....

lepas jer CP dapat result, CP tak dapat mana-mana tawaran pun selain swasta, hehe, tapi memang orang yang tak kaya macam CP nih dah tentu la tak pilih swasta, masa tuh CP nih tak berapa nak celik IT jugaklah, dah baik punya mohon UPU tapi tak pernah cek pun, hahahahaha !

duk fikir gak, apsal laaaa member CP yang dapat result bawah CP leh lak dapat masuk Universit, why not me...?

sampai ke sudah CP tak tahu, tapi takpe, perjalanan perlu diteruskan CP melangkah ke alam tingkatan 6...masa nih lah CP baru tau kenapa CP tak pernah dapat tawaran, rupanya untuk kita tahu kita dapat Universiti atau tidak, CP kena cek semula keputusan UPU secara online, bukannya tunggu surat sampai kat rumah...hahahaha !


masa dulu agak kecewa la lepas SPM tak dapat masuk Universiti, tapi sekarang CP happy sangat sebab, kalau lah CP tak buta IT masa lepas SPM dulu mungkin CP dah APPLY diploma kat mana-mana......and its too waste....its better, CP amek form 6 than diploma di universiti, yelah yang pasti form 6 tak pakai PTPTN...hahahaha....


nak terus amek ijazah pun tak rasa susah hati dengan hutang...happy ending...and now CP sedang meneruskan pengajian CP dalam bidang perguruan di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), and You know what, I'm in my last year and indeed Semester..pray for me...there's alot of thing I need to do in my last Semester...wish me luck....!

apa-apa pun CP nak pesan kat sini, untuk yang muslim, please put ur faith on ALLAH SWT, sebab DIA tahu segalanya, mungkin anda rasa perancangan anda dah terbaik tapi tetap tak dapat lawan perancangan ALLAH SWT, tengoklah, pengalaman CP sendiri, tak dapat dinafikan CP kecewa dulu sebab tak dapat apply mana-mana lepas SPM, tapi sekarang CP lah orang yang paling bersyukur dengan apa yang telah ditentukan....

benda yang paling CP gembira ialah CP jumpa jalan untuk berubah di UPSI, thanks alot to ALLAH SWT....terima kasih juga untuk figure-figure mahasiswa di UPSI , some of you had showed me a very, very best role model...

papepun all the best untuk calon SPM...

ingat, nih bukan pengakhiran selagi nyawa dikandung badan....the real result selepas kita meninggalkan dunia nih nanti, debarannya lebih hebat dari mana-mana result di dunia, semoga kita kembali kepadaNYA dalam keadaan Husnul Khotimah...in shaa ALLAH, Amin~


sincerely, Cweetpinky...