Monday, 3 August 2015

hikmah berpoligami


Usai saja balik dari tempat berniaga malam tadi, CP ingat nak update blog kejap tapi tak kesampaian bila mata nih mintak sangat untuk direhatkan. Sepatutnya boleh je CP nak hupdate tapi tangan ni gatai sangat nak main game dulu, selesai main game mengantuk la jawabnya. 

Pagi ni tengah CP mencuci pinggan, menyapu rumah, CP terpikir nak update pasal sesuatu. Apa yang CP nak hupdate nih bukanlah pasal faedah berpoligami ke apa, CP pun taknak lah bersangka buruk dengan poligami nih sebab ia sesuatu yang dihalalkan oleh ALLAH SWT tapi dalam halalnya ada syarat yang ketat jugak. CP pun kurang arif dengan syarat-syaratnya.

Kebanyakan perempuan mesti alergik dengar perkataan POLIGAMI nih, hehe....

Tapi bagi lelaki mesti satu perkataan yang PANAS atau HOT untuk dibicarakan....

Tujuan entry ini bukan untuk membincangkan kebaikan atau keburukan berpoligami, setiap perkara memang ada pro dan kontranya termasuklah poligami nih bagi CP bergantung pada individu yang mengamalkannya.

Tujuan entry ni nak throwback balik perbualan abang-abang masa masa raya hari tuh. Abang-abang CP semuanya dah bergelar suami orang. Salah seorang abang CP pernah berkahwin, bercerai dan berkahwin semula. Perkahwinan pertama gagal tapi ada 3 orang anak dengan isteri pertama. Kahwin kali kedua alhamdulillah kekal lah buat masa ni dan CP doakan semoga kekal sehingga akhir hayat lah.

Perkahwinan pertama abang nih berpunca pada isteri pertama dia yang ber ' kekasih gelap'. Mula-mula abang bertahan, lama-lama abang ambik keputusan untuk ceraikan. Lama jugak abang membujang, lepas tu baru jumpa pengganti. Alhamdulillah, isteri abang yang baru nih lebih baik malah akak ipar yang baru ni rupanya bekas classmate abang masa sekolah dulu. Dengar-dengarnya dari waktu sekolah lagi dia dah menaruh perasaan kat abang. 'Macam drama lak....'


Salah seorang abang yang lain lak, mak gelarkan isteri paling pemalas. Abang CP yang itu pun selalu perli-perli isteri dia kalau kat kampung, hahahahaha....


Kalau bagi CP, nak kata pemalas sangat pun tidak, nak kata rajin pun tidak. Kadang-kadang ada jugak tolong buat kerja rumah macam masak tuh. Isteri abang yang ni selalu jugak tolong bakar sate untuk tempahan raya masa raya pertama. 

Masa perbualan tu kakak ipar yang digelar 'pemalas' tu ada sekali. Memang geli hati laaaa dengar diorang berborak.


Mulanya bila mak sentuh tentang isteri baru abang, sebab isteri baru abang pernah suarakan kalau abang nak anak, dia benarkan abang kahwin lagi. Lepas tu mak kata lah, bila mana tak ada anaknya, kan dengan isteri pertama dulu 3 orang anaknya. Lelaki nih jangan disuruh kahwin lagi, kalau tak disuruh pun nak apatah lagi disuruh. Abang menyengih je macam kerang busuk.

Pastu CP pulak kata, kalau nak tambah lagi carik isteri yang dah kukuh kewangan baru tak susah sangat. boleh dia bantu dari segi kewangan. Then CP ketawa. Niat CP bukan untuk menyokong niat nak kahwin lagi tuh saja menambah perisa dalam perbualan.


Mak pulak cakap berdasarkan pengalaman kawan dia, mak ada kawan ni suaminya poligami jugak, suami dia kahwin sebab isteri dia taknak buat kerja rumah, isteri kedua pulak rajin buat kerja-kerja rumah. Kawan mak ni pulak dah dapat madu ni jadi big boss pulak mengarah-ngarah isteri kedua.

Dengar je 'statement' mak yang tu, abang CP yang lagi satu pulak bersuara. Haaaa, yang tu kena carik lagi tu, yang pertama taknak buat kerja, yang kedua carik yang rajin, yang ketiga carik yang kaya....hahahahaha...sambil dia cakap tuh, dia menjeling-jeling bininya. Herot-herot muka kakak ipar masa tuh.....hahahahaha....

CP ketawa, angguk-angguk je kepala tanda setuju.....


tapi kesimpulannya, perbualan tuh sekadar bualan kosong antara keluarga jeee. Abang CP masing-masing kata taknak pun poligami nih sebab tak mampu terutamanya dari segi kewangan dan lain-lain. Yang sorang pun susah nak jaga, apatah lagi kalau nak tambah lagi.


Macam mana pun, CP pun tak dapat teka isi hati sebenar abang-abang CP. Hanya tuhan yang tahu...Wallahu alam....



psst: sementara CP boleh on9 nih ingatnya nak sambung balik blog review yang tergendala...

Sunday, 2 August 2015

i'm here again


apa khabar pada semua? now i'm here again selepas berkurun mendiamkan diri tanpa sebarang coretan, for your information, CP sebenarnya tak berapa nak ada mood nak hupdate blog nih, entahlah, mungkin terlalu banyak perkara yang perlu diberi perhatian untuk menghabiskan pengajian di UPSI


sekarang nih CP dah bebas daripada 'penjara CINTA' untuk kursus Ijazah Sarjana Muda Pengajian Malaysia dengan pendidikan di UPSI

result untuk pengajian selama 4 tahun ni pun CP dah dapat, bagi CP result untuk 4 tahun nih sangat hambar dan agak mengusik jiwa, timbul juga perasaan kesal kerana lambat sedar untuk tekun dalam pengajian dan tak letakkan matlamat yang jelas sepanjang CP bergelar mahasiswi...


seronok dan agak cemburu tengok sahabat yang berjaya mem 'biasiswa' kan pinjaman PTPTN diorang, tahniah...

walau bagaimanapun life must be go on..mungkin bukan di sini rezeki CP, in shaa ALLAH, pasti ada rezeki yang lebih baik di bumi ALLAH SWT yang luas nih..selesai pengajian, biasalah, misi memburu pekerjaan, tapi CP masih belum mula lagi mencari kerja, CP bercadang nak bantu mak berniaga sambil nak tolong jaga anak buah kat rumah nih..

anak buah nih, anak kepada arwah kakak CP, ada 4 orang kesemuanya, CP pernah ceritakan dalam blog CP nih, entry yang mana 1 CP dah tak ingat, mak ngan abah dah tua sangat nak jaga budak-budak nih, nakal pulak tu, yelah, biasalah budak-budak kan..

sambil tu CP ingat nak belajar sikit selok-belok mak berniaga tuh, ada cita-cita nak meniaga, sunnah kan ??

besar cita-cita, harapnya dipermudahkan, walau bagaimanapun, CP jugak harap jalan CP untuk menjadi seorang guru turut dipermudahkan, amin.....

in shaa ALLAH