Monday, 24 February 2020

lagi blog dalam senarai bloglist di delete?!



setelah sekian lama tak berblogging, dah ramai rupanya kawan blogger yang juga dah tak aktif dan bersawang blognya macam yaya jugak, antaranya Athirah Zain..

yaya nampak blog dia naik dalam bloglist baru update entry 42 minutes ago, laju la yaya klik untuk lihat dan bertegur sapa,

rupanya i dont think it still her, sebab dia post pasal quotes dalam bible la pulak,

yaya dapati ramai jugak la dah jual blog memasing pada orang lain..

betul ke jual? i think jual la..

blog yang ada trafik yang baik selalunya ada orang berminat untuk beli..

really need new bloglist, takde sapa nak ajak bersegmen dan give away ke?

tengah nak aktifkan diri dulu then baru kita onz segmen untuk bloglist baru mungkin?


Sunday, 23 February 2020

dah lama berlalu tapi masih sakit



YAYA bangun subuh2 ni sebab nak buat kerja sekolah, tapi stuck bila tak dapat log in sistem, so YAYA bazirkan masa berblogging la..

tadi sengaja YAYA scroll FB, di takdirkan ALLAH, YAYA ternampak la komen seseorang mendoakan kebaikan seseorang yang lain

tapi orang yang sama ni la pernah mendoakan yang buruk-buruk dekat YAYA dekat ruangan komen FB jugak..

maybe disebabkan ketelanjuran kata YAYA sendiri, tapi takde niat buruk pun, konon nak guna reverse psikologi la konon..

tapi tak jadi reverse psikologi malah si empunya badan melenting malah mendoakan keburukan dekat kita ni..

YAYA sendiri rasa naik angin dengan doa dia, tapi YAYA cuba cool down dan mintak nasihat kawan apa yang patut YAYA buat,

dia nasihatkan YAYA untuk cool down, admit kesalahan dan minta maaf..


YAYA ambik masa beberapa hari untuk carik strenght untuk minta maaf, akhirnya YAYA berjaya mengungkapkan maaf tersebut through messenger..tapi sayangnya chat YAYA dipandang sepi tanpa sebarang reply..

kesepian tu menyebabkan YAYA mempunyai banyak sangkaan dan kebanyakannya negatif, dia maafkan ke tidak?

terkadang bila YAYA teringat balik doa dia, YAYA terdetik, "hebat sangat ke awak sampai sanggup mendoakan keburukan orang lain.."

sanggup dia doakan YAYA dan suami ber pjj sepanjang hayat, sedangkan dia juga pjj dan tahu peritnya macam mana..

selalu sangat terdetik di hati YAYA ni,

"kenapa ye mudah sangat awak mendoakan orang lain yang buruk-buruk?"
"hebat ke awak?"
"ke sebab awak seorang muslimah dan berpurdah awak ada hak untuk mendoakan seperti tu?"
"sebab saya insan biasa yang kekadang khilaf memang layak dapat doa macam tu?"
"tak terdetik langsung ke rasa bersalah dan nak betulkan balik keadaan?"
"tak tahu ke doa awak dan melukakan hati seseorang yang masih lagi terluka sampai hari ini?"
"seronok ke kehidupan awak sekarang dengan bersikap macam tu?"

ya ALLAH, semua persoalan yang bermain di minda, takde jawapan, sakitnya, sakitnya, sakitnya...

perlu ke YAYA doa semoga doa dia terpalit pada dia semula...boleh ke jadi macam tu?

kalau boleh nak macam tu, biar dia rasa..sakitnya...

tapi at the same time, ada bisikan halus memujuk untuk sabar, tenang...tak perlu balas yang buruk dengan buruk, sabar tu berat sebab ganjarannya tersangat manis..mungkin perit yang YAYA dapat ni menjadi punca, lubuk pahala YAYA..

akhirnya, YAYA pilih untuk sabar dan doa...

tapi dalam keadaan hati yang masih terluka..