Wednesday, 21 January 2015

Antara agama dan bangsa

And hai too all reader, selepas bertahun tak bersua muka, errr, tak bersua coretan kini cweetpinky muncul semula, harap post CP kali nih tak terlalu mengikut emosi..
Entry kali nih CP cuma nak melahirkan pandangan CP tentang agama vs bangsa, baru-baru nih CP terkomen kat video yang tersebar di FB, entah macam mana komen CP tuh menyebabkan rasa tidak puas hati beberapa pihak..

Video tuh tentang 3 lelaki India yang mengamuk di bawah pengaruh alkohol, bila CP baca komen-komen kat video tuh, CP pun terpanggil untuk komen just untuk mengingatkan lah, marah tuh boleh marah tapi agak tidak adil untuk kita terus menyalahkan satu-satu ras atas kesalahan individu...

Contohnya, ada beberapa India menubuhkan kumpulan samseng...kita tak boleh terus labelkan, ras India memang kaki samseng..

Itu jer yang CP cuba sampaikan, tapi ada pulaj insan mana tah, mengaku kuat berjiwa Melayu, mengandaikan CP cuba membela India samseng...malah gagal melihat usaha pakcik (pak aji mungkin) yang cuba meleraikan kekecohan tuh..

Secara terus terang CP agak terasa dengan andaian melulu tuh..okei, I admit, CP silap duk masuk campur hal macam nih..

Btw...my personal opinion...tak salah kita nak mempertahankan bangsa tapi kita seolah-olah, dah letak bangsa tuh keutamaan lebih dari agama...buat apa kita nak semarakkan lagi semangat bangsa berlebihan dalam diri...Secara kasarnya, semangat perkauman, nak tunjuk siapa lagi kuat...betul-betul mengarut...

Nak mempertahankan Melayu, menjunjung kesucian alQuran...sibuk dengan kemelayuan, sibuk dengan perkauman sedangkan Islam semakin hari semakin dirobek...Islam bukan terletak pada kaum...walau apa pun bangsa kita, kita tetap manusia yang datang dari induk yang sama, ADAM dan HAWA...

Wallahualam...


Thursday, 4 December 2014

apa maksud berkeluarga sebenarnya?

Dari malam tadi sampai pagi nih CP duk berlinang air mata, rasa terkilan, dengan ahli keluarga sendiri, terfikir sejenak, berkeluarga nih macam mana sebenarnya? Mungkin ker berkeluarga nih maksudnya bila dah senang, bawak hal masing-masing, masing-masing la pandai fikir, carik jalan penyelesaian sendiri, tu ker maksud berkeluarga sebenarnya
CP mintak tolong family sendiri, adik beradik sendiri, rasa macam mintak tolong kat orang luar pulak, ker diorang nih orang luar? Ker selama nih CP yang silap? CP sebenarnya takde adik beradik lain? Owh yer...CP dah lupa, CP la anak sulung, mana ada istilah abang, mana ada istilah kakak, kenapa nak cerita masalah kat orang luar, nak buat apa mintak tolong kat orang luar, they have their own family, their new family need to take care of, diorang dah takde ibu bapa untuk dorang take care, mereka dah ada family sendiri, rumah besar, kereta dua tiga bijik, motor berkuasa tinggi, dan 3 lagi motor, mana mampu nak tolong keluarga lain adik beradik lain
Kan masa dorang sekolah,  teruskan pengajian dulu, dorang kena carik duit sendiri, abah bukan banyak berjasa pun, so, nak buat apa nak tolong senangkan abah
Nanti kalau tolong, adik beradik mak baru nih senang2 je hidup, takde la merasa susah macam dorang dulu kan, nih untuk pengajaran hidup kitorang jugak, kan?
Belajar untuk hidup susah, mana adil adik beradik sekarang hidup senang, tiap2 bulan gaji makan tuk family sendiri jer, nak buat apa bagi abah, abahkan ada duit gaji sendiri kan, peneroka, takkan takde duit.
Lupe pulak anak arwah akak, siapa suruh abah nak bela, bukan ker dah bg cadangan masa malam kematian kakak hantar budak2 tuh ker rumah kebajikan tapi nak bela jugak, takde beban nak carik beban...
Nak kata tak tolong abah, dah banyak tolong dah, setahun sekali kan ade bagi duit, bila abah susah ade je tolong, sapa kater takde tolong, ada la dalam RM500, banyak tuh, bukan sikit...tiap kali nak mintak tolong, kena abah linangkan air mata dulu, baru betul2 confirm abah susah...kan?
Macam nih rupanya hidup berkeluarga, baru CP tahu...
 
From now on, U're stranger to me!
*rindukan arwah opah T_T