Sunday, 20 October 2013

tutorial daftar online sticker UPSI


halooo...

baru2 nih ada insan bertanya kat CP macam mana nak dapatkan borang sticker untuk kenderaan memasuki kampus UPSI ?? sebab kalau dulu, dapatkan borang kat Pejabat Keselamatan UPSI tapi sekarang kena dapatkan online pulak, kalau tanya senior2 pun kebanyakannya diorang tak tahu pun....


mula2 respon CP pun tak tahu jugak tapi entah datang dari mana naluri baik hati CP nih nak tolong carikkan pulak borang tuh kat UPSI PORTAL....

dah alang2 dah tahu nih, tiba2 nak ambil kesempatan untuk buat entry pasal nih, 

Langkah Pertama

Log In @ daftar masuk dalam MyUPSI Portal masing2, tak tahu link ???

klik sini


klik gambar untuk view yang lebih besar

Langkah Kedua

klik pada Miscellaneous.....

klik gambar untuk view yang lebih besar

pilih Vehicle Registration....

klik gambar untuk view yang lebih besar

klik Register...

klik gambar untuk view yang lebih besar

Langkah Ketiga

isi borang yang berikut:

klik gambar untuk view yang lebih besar

then Submit...

jika berjaya, ia akan keluar seperti ini Record Succesfully Added...

klik gambar untuk view yang lebih besar
klik Here untuk apply sticker...

kemudian akan keluar borang untuk kita apply sticker pulak...

klik gambar untuk view yang lebih besar

yang penting isi tempat yang ada simbol *

then SUBMIT OR UPDATE...

akan keluar seperti ini dan klik pada simbol printer untuk print borang seperti gambar di bawah...

klik gambar untuk view yang lebih besar

Okei....done !

NOTAKAKI: sebenarnya, lepas CP bagitau kat mana nak carik Vehicle Register  tuh, korang terus jer ikut step yang ada dalam tuh keyh, tanpa rujuk step dalam entry nih pun dah boleh buat...jangan terpesong step, karang tak jadik lak.... 


12 komen budak kiut !:

Anonymous said...

TQ CIK PINKY TAYUNK...DONE 1 KERJA...HIHIHI

Noor Mala Shahar said...

selamat pagi

puteri kasih said...

tutorial yang lengkap ni..pasti membantu :)

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Hehehehe....kiranya entry yg tak diduga jugaklah. Bagus juga. Leh jadi panduan org lain yg nak tau juga nih.

hana hadi said...

waaah kena ada sticker baru pelawat dapat masuk upsi

cweet pinky said...

@Anonymous welkam kak didi :P i know u , ahahaha !!

cweet pinky said...

@Noor Mala Shahar selamat pagi :)

cweet pinky said...

@puteri kasih in shaa ALLAH ...

cweet pinky said...

@Mohd Ridzwan Abdullah meme la , ramai jugak dak upsi yang view entry nih , eheheh ~ mean ramai la yang tatahu tuh :P

cweet pinky said...

@hana hadi nih bukan tuk pelawat tapi untuk student...

Magh Firah said...

yg register number tu nk letak apa.. tak paham 😂

NUR CAHAYA said...

@Magh Firah nombor plate XD