Saturday, 1 December 2012

penjelasan JANGAN LAKNAT ISRAEL





jawab salam keyh !
korang ingat lagik tak entry yang ini ??




jangan LAKNAT israel ?? aka WW





CP ade penjelasan sikit tapi lebih kepada printscreen jugak , korang tgk dan korang nilai sendiri , printscreen hasil daripada perbincangan CP dan abg CP :)
kalaw korang faham .. komen , jelaskan apa yang korang faham dan selamat berfikir ye :D
 
*klik gambar untuk tumbesaran* 
 




*sambungan*




then yang kat bawah nih , abg CP post kat wall FB CP , pandangan susulan dye ....


 
 
selamat mengumpul ilmu ek
 
 
hadios !
 
 
 
 

 

21 komen budak kiut !:

Crack said...

Israel:
1) Gelaran nabi Yaakub a.s
2) Nama negara

Bangsa:
Yahudi - terbahagi kepada lima etnik.
**fahaman Zionist = kejam**


Saya faham rasanya perbincangan CP dgn abg ni. And saya setuju. Tak boleh hukum/laknat ISRAEL as whole sebab bukannya semua yang berada dalam negara tuh bersetuju/terlibat dengan serangan keatas Palestin dan kejahatan2 lain. Is it?

Dalam konteks "bani" plak saya berpendapat daripada pembelajaran agama yang tak berapa mendalam ni, kalau tak silap saya

Bani - puak/suku kaum.

Pendapat saya:
Just saya rasa Israel tuh boleh dicakapkan/dibincangkan dalam konteks "nama negara". Sebab kalau kita trace maksud perkataan tuh, banyak benda/ramai orang yang salah kalau kita marah. Contohnya, kalau kawan kita nama Muhammad, dan dia langgar keta kita, takleh marah sebab nama dia sama dengan Rasullullah Muhammad s.a.w.

Apapun ini adalah pendapat peribadi yang tidak ada kena mengena dengan mana-mana dalil al-Quran, so, tak semestinya benar. Allahualam.

p/s: Ok cp, saya mandi sekarang, ble tahan senaman otak di pagi hari cenggini.

amy syahiera said...

okee , got it ! thanks berkongsi sys :)

tirahzairi said...

xtaw nk komen pa...hihi

cweet pinky said...

@Crack CP nak komen hurai banyak2 takut orang tak paham , so ape yang crack paham tuh , kire menepati la tuh ...

cweet pinky said...

@amy syahiera welkam :)

cweet pinky said...

@tirahzairi hehehe , takpe2 ... :P

puteri kasih said...

entri yang membuat ramai terfikir ni :)

setahu puteri bani tu bermaksud puak..tu dari apa yang belajar kat sekolah dulu..hehe

kaishin said...

erm dari apa yg sy tau, Nabi kita pun berketurunan bani israel kan? Jd yg kejam tu yahudi bukan israel la kan sbb yang kata mereka makhluk terhebat tu yahudi bukan israel *kalo salah sila betulkan* ;)

Mat Jo said...

ilmu mat jo setakat nie hanya mampu membaca sahaja, untuk lontaran ilmu, belum mampu ag :)

aku HaniAsyira said...

tgk komen yg atas.. Nabi kita bukan keturunan bani israel.. bani israel kan daripada susur galur nabi Ishak.. itulah sy tahu daripada pembacaan.. tapi mang terbukti dalam Al-Quran bani israel adalah kaum yang degil, sebab tu banyak nabi diutus kan dalam kalangan mereka..

yang pasal lain tu, sy tak berapa nak tahu lah.. kalau sejarah tu boleh lah tolong.. =)

boni kacak said...

sebab tu kalau kita nak laknat, kita laknat bangsa yahudi.. itu lebih tepat sebenarnya :)

cweet pinky said...

@kaishin tak salah CP la kan , em , bani israel lar yang merasakan diri mereka yang paling hebat , tapi dalam kalangan bani israel nih , tak semestinya kesemuanya berpandangan mcam tuh , wallahualam

nabi yang mane ek ??

kalaw nabi muhammad s.a.w , baginda berketurunan bani hashim tapi masih ade kaitan sebenarnya dengan bani israel, ade susur galur yang datang dari bani israel jgk , wallahualam

CP dapat dari pembacaan CP sebelum nih , macam ingat2 lupe , yang penting , jangan percaya dulu , selidik dlu keyh :)

cweet pinky said...

@Mat Jo hehehe , takpe2 , kalaw camtuh , kumpul la banyak2 t ek :P

cweet pinky said...

@aku HaniAsyira betul tuh , hakikatnya nabi muhammad daripada bani hashim sebenarnya , tapi , CP tak predict pape pown komen tuh , sebab tak di mention nabi yang mane , boleh jadi dye maksudkan nabi lain selain nabi muhammad s.a.w

cweet pinky said...

@boni kacak terdapat yahudi yang ingin dikenali sebagai bani israel , padahal hakikatnya , diorang bukan bani israel ....

wallahualam

a.samad jaafar said...

salam..
ada baiknya al-quran dijadikan rujukan.. kupasan ttg bani israel terkandung di dalamnya..

Shiyda Aqma said...

boleh tambah ilmu ni , tak tau sgt nk bg pendapat ni , takut salah . hehe

cweet pinky said...

@a.samad jaafar salam , betul tuh , entry nih sekadar perkongsian daripada perbincangan untuk buat pembaca berfikr , dah tentula rujukan daripada al quran dan sunnah itu yang utama ... insyallah , setiap maklumat yang diberikan akan diselidik terlebih dahulu daripada pelbagai sumber ...

kaishin said...

terima kasih CP atas penjelasannya,pengetahuan yg amat bermakna :)

hainom OKje said...

Pergh...... ni kira pakar pakar sdg bersidang ni....hehe...

sa mic said...

Uih! Tak berani memberi pandangan tentang ni, huhu . Orang yang kerdil dan cetek dalam ilmu begini . Masih banyak lagi kena belajar