Tuesday, 20 November 2012

restoran mamak di bulan RAMADHAN ?



okeyh , kalaw baca tajuk , bole agak CP nak cakap ape? 

CP ada banyak persoalan kat sini 

kenapa restoran mamak dibenarkan dibuka pada masa bulan RAMADON , sedangkan kalaw warung Melayu , restoran Melayu , half Melayu *tett!* , wajib tutup kalaw tak kena tangkap ??

apa keistimewaan para mamak sedonia nih ?? diorang islam kan ? 

tolong2 , CP tak paham nih , bukan nak masuk campur tapi kan lebih baek sama rata je tutup kan ??

macam mana pulak di hotel2 besar ek ?? hotel yang diusahakan oleh Melayu , macam tuh jugak kan ?? operasi seperti biasa ...


CP cuma heran kenapa undang-undang pasal benda nih , mesti ade pengecualian ??

CP tataw la CP susun ayat betul ke tak nih , sensitip ke tak , tapi entry nih cuma luahan persoalan yang terbelenggu dalam kepala hotak CP yang geniusssSS nih ..


hadios !


28 komen budak kiut !:

aku HaniAsyira said...

perasan jugak.. kedai mamam bukak padahal dorang pun islam jugak.. hmmm...

cweet pinky said...

@aku HaniAsyira : mamam ?? hehehe ... taw takpe kan ??

aku HaniAsyira said...

ahaks!! sy agak typo.. mamak nak tulis.. =P

puteri kasih said...

kena cari orang yang arif untuk menjawab persoalan CP ni..hehe

aiNa yaZiD said...

eh betul la.. kedai mamak siap bukak 24/7 lgi. huhuhu...pd hal diorg pun islam kan. erm...

Crack said...

Urm, rasanya sebab lesen diaorang untuk bukak 24 jam kot. Kot ajala. Restoran mamak bulan posa ngan bukan posa sama aja, just bulan posa banyak orang bungkus..hehe

deqjamucuxx said...

pas tu bile mamak tu buka ramai gile warga umat islam g beli.

*tak takot akan dosa ke. hmm

najihah ibrahim said...

haha =) biase laa tu ! ^_^ mamak2 nih kan .. ~ haishh ! btw nice entry dear =)

Mieya Atiera said...

Setuju juga dengan entri nie.

cweet pinky said...

@aku HaniAsyira hehehe , CP ngt nak mamam kat mamak tadi , hak3 !! gurau3

cweet pinky said...

@puteri kasih taw takpe , kowt2 ade dalam kalangan blogger kan :P

cweet pinky said...

@aiNa yaZiD : tuh la pasal , huhuhu~

Sa Michaisi said...

Susah nak explain . Kadang kadang terfikir jugak, huhu . Tapi itulah kita ni orang biasa saja, perasaan ingin nak tahu tapi entah nak tanya di mana :B

cweet pinky said...

@deqjamucuxx err .. mgkin kowt , taw tp buat

cweet pinky said...

@najihah ibrahim ten kyuk3 :3

cweet pinky said...

@Mieya Atiera mekasyeh :D

Dikbi Kamaruddin said...

tak semua kedai mamak tu muslim.. sometimes ayat2 Al-quran yg tergantung tu cuma utk mengaburi mata jer.. #dah byk terbaca isu ni..

dya bunga said...

btl kata Dikbi tu..

Shiyda Aqma said...

a'ah la . mcm tak adil la pulak , jom tanya yg pakar :)

aswadz said...

mamak kat kulim tutup je. hotel tu biasa la. sbb penginap x semesti nyer islam.

cweet pinky said...

@Sa Michaisi tuh la , tuh buat entry tuh :P

cweet pinky said...

@Dikbi Kamaruddin taw takpe , CP pown ade baca, dts y kalw nak g mamak tuh jangan maen hantam je

cweet pinky said...

@dya bunga CP pown sokong

cweet pinky said...

@Shiyda Aqma jom , nak tanya sapa nih ?? :P

cweet pinky said...

@aswadz em , tuh la , kalaw boleh , yang non muslim pown beli tpi untuk bgkus bkn makan kat situ , tapi bisnes kan ,takleyh kate ape lerr

Wen said...

hi awak thanks tau sudi lawat Panda Montel... hehe.. pendapat kite kan... kita kurang setuju tutp sume kedai makan tem bulan ramadhan. jgn marah dulu.. hehe.. sebabnye. dulu masa kita masih tinggal kat kolej kediaman, kafe semua tutup pada bulan ramadhan, budak2 non muslim pula xpuasa kan... then nak makan... tp xdapat la.. kat kolej kediaman pula tak boleh memasak. kalau jenis yg boleh tahan makan roti je tak pe la awak, tp saya ni jenis makan nasi awak.. haha.. sudahnye... gastrik bertambah teruk sebab terpaksa berpuasa sama tnpa alas perut pada waktu pagi. Syukur sekarang sudah elok sebab kite duduk luar. xnak duduk Kolej dah.

kalau ada pengecualian kepada kafe2 kolej kediaman universiti kan elok. :) ataupun bagi can kat chinese/non muslim buka atleast satu gerai dalam setiap kafe universiti (yg tak bagi student masak dalam apartment) untuk memudahkan yang non muslim dalam kes2 seperti ini.

Sorry awak terkomen panjang memanjang. jgn marah ye... :)

Saifulizan Shaari said...

aik tiba2 bulan ramadhan....memang xadil kan.dah laa harga mahal

Mat Jo said...

mat jo xmampu nk jawab soklan nie