Monday, 15 August 2016

perihal hutang


perihal hutang, tengah blogwalking tadi tersinggah blog seorang sahabat ni bercerita tentang PTPTN, banyak isu berkenaan PTPTN ni, ada yang kata dah bayar banyak tapi tak bergerak la, riba la, dan macam2 hal lagi...

dulu, CP pun pernah terfikir tanak bayar hutang PTPTN ni dek dengar kata-kata orang sekeliling...but remember guys, 

PTPTN is hutang, hutang bukan yang small deal, yang boleh kita pandang sipi-sipi, sepi tanpa haluan...gittew..

CP setuju dengan atil dalam entry blognya, bayar PTPTN dan rajin-rajinlah update dengan pihak PTPTN, yang CP nampak rajin bergosip ada la, hahaha...

macam CP, CP masih kurang pengetahuan bab PTPTN ni, alhamdulillah lepas baca entry dari ATIL bukak mata CP untuk lebih serius membayar PTPTN...

kalau cerita pasal hutang ni, memang lumrah kot manusia ni suka berhutang tapi bab bayar, liat yang amat, kalau tak...takkan lah timbul istilah...

"masa mintak hutang dialah pengemis...masa bayar hutang, kita pulak mengemis"

yang mintak halal pun ada sedangkan orang yang dia pinjam tu sebenarnya bukan orang senang...

kiranya bila kita bicara perihal hutang, tak perlu kita lihat pasal isu besar macam PTPTN tu semata-mata, kita tengok skop yang kecik-kecik ni pun dah cukup beri iktibar, betapa manusia ni ambik ringan perihal hutang ni...

lihat sekeliling kita ambik iktibar, CP sendiri pun dah hadapi banyak pengalaman memberi hutang ni...

...ada yang mintak halal
...ada yang buat-buat lupa
...ada yang hilang jejak

disebabkan, hal-hal diatas la CP mula berhati-hati nak bagi hutang kat orang, kalau boleh elak, sebolehnya kita elak, kalau kau berhutang untuk mintak halal, kenapa tak dari awal kau mintak derma je... (ups, sabar CP)

dari iktibar-iktibar ni la CP tak makan hasutan orang pasal 'jangan bayar PTPTN' ni, sebab CP tanak tergolong dalam golongan mereka yang tak membayar hutang ni...

i hate golongan penghutang yang tak membayar hutang, dan CP tanak tergolong dalam golongan mereka...

sekian...

2 komen budak kiut !:

Faizah Syakira said...

moh ler kita bayar hutang PTPTN secara istiqomah. hehe

Eeiou _ said...

my friend dia hutang I (3 angka) but I don't know how to ask him to pay etc. Because we are student I knew, so I just diam and dia pun diam or lupa. even dia pakai Iphone and jalan sana sini. Hahaha thats funny lah actually.
But yah it's been a while.