Thursday, 25 August 2016

mujahidah di dunia akhir zaman




kembali lagi CP untuk entry yang lebih serius dan lebih kepada pandangan dah luahan emosi...


harap tak melampaui batas entry ni...alhamdulillah, CP menulis dalam keadaan emosi yang terkawal..


kita kalau nak meluahkan perasaan dalam blog, sebaiknya tulis dalam keadaan emosi yang terkawal, kalau marah, cool kan dulu marah tu, sebab kalau kita menulis dalam keadaan marah, apa yang kita tulis tu lebih terpengaruh dengan emosi daripada rasional...


di dunia akhir zaman ni, banyak cabaran terpaksa kita tempuh untuk terus survive...terutamanya kita nak survive sebagai seorang ISLAM yang sedang berjuang untuk berubah...


yes, exactly im talking bout me...


the old me...orang yang leka dalam kejahilan, tak tutup aurat, tudung on off...solat on off...and banyak lagi la yang CP buat sememangnya bercanggah dengan apa yang sepatutnya ORANG ISLAM patut buat...


even sekarang pun masih banyak lagi benda yang CP kena ubah...im not perfect but im trying to be one...


dijadikan cerita di suatu pagi yang hening...dalam keadaan CP ABC*

**ALLAH Bagi Cuti....




CP bangun and terus tengok suasana luar yang dah terang benderang, dalam hati CP terfikir, mujur lah CP tak boleh solat, kalau tak dah tertinggal solat Subuh...

CP pandang sekeliling....tiada siapa yang bangun solat...astaghfirullahalazim, istighfar panjang CP...

sebenarnya, apa yang terjadi pada pagi tu..bukan perkara luar biasa, itu perkara biasa, perkara yang dah berlaku acap kali tanpa CP mampu nak tegur...

berdosakah aku ??

ada yang on off...ada yang tak solat terus...




tiba-tiba, CP terkenang kawan-kawan CP yang lain...satu persatu wajah CP terbayang...

ramainya yang ambik mudah pasal solat, agaknya tak rasa bersalah ke? CP rasa sebak, sebab CP seorang kawan yang tak mampu nak tegur kawan-kawan CP, CP tahu dan CP nampak diorang tinggalkan solat...tapi CP cuma diam je...

kenapa tak tegur ? sebab CP takut, takut yang ditegur tak boleh nak terima....

dan layak ke CP tegur sedangkan CP pun macam tu dulu, secara jujurnya, CP masih lagi tak dapat apa-apa jawapan untuk itu...




pada pagi yang hening tu jugak, CP gagah menaip status di FB CP meluahkan perasaan CP pada pagi tu....




tak lama lepas tu, CP terdengar perlian-perlian dari orang rumah CP walaupun tak jelas tapi CP dapat tangkap apa yang dia cakap dan CP 100% pasti perlian-perlian tersebut ditujukan kepada CP...

**kubur masing-masing
**dosa masing-masing tanggung




sungguh tak kuat masa tu, sampai menggigil CP nak tahan marah dan cuba untuk bersabar....CP cuba fikir rasional sebab memandangkan masa tu CP tengah ABC* lak tuh...biasalah, perempuan paling lemah masa ABC* terutamanya dari segi emosi...sampai menitik air mata CP masa tu, CP tatau bahagian mana yang salah dalam status CP tu...


**CP menghinakah ??
**merendah-rendahkan sesiapakah ??




CP tak tahu nak meluahkan pada siapa masa tu, jenuh CP istighfar, tapi air mata tetap menitik....CP tahan diri dari marah, CP tanak disebabkan tindakan tak matang CP nanti menyebabkan gaduh besar dalam rumah....biarlah dia saja bersikap tak matang, kalau CP pun join sekali, apa beza CP dengan dia...

CP teringat ada satu quote...

“Aku mampu berhujah dengan 10 orang yang berilmu tetapi aku pasti kalah dengan seorang yang jahil, kerana orang yang jahil itu tidak pernah faham landasan ilmu” - Imam Syafie.


sekarang apa yang CP mampu, CP doa dan terus doa diorang akan berubah jugak suatu hari nanti, CP tahan diri dari marah, CP ingatkan pada diri sendiri, jangan terlalu ikut emosi...sebab kau juga seperti mereka dulu....


hidup pada akhir zaman ni kita kena kuat sebab orang yang jahil semakin bertambah, lagi-lagi untuk orang-orang yang baru nak berubah macam CP, kena kuat dan terus kuat...bila-bila masa boleh terpengaruh dengan perkara-perkara yang jahil dan melalaikan




and yes, actually im not strong enough yet...tak mustahil perjuangan CP ni terhenti di tengah jalan...but ALLAH...please help me...please guide me to an end....


-end-





2 komen budak kiut !:

Faizah Syakira said...

janganlah sedih.

biasa gitulah kan. saya dulu hadap jugak benda2 ni. cuma saya ckp cmni je kadang2 "Dah besar kan, boleh tahu mana buruk dan baiknya." nanti phm2 dorg la apa mksd sy tu.

NUR CAHAYA said...

@Faizah Syakira tau takpe, thank for the comfort, yep, memang sedih masa ni...

in shaa ALLAH nak terus kuat...