Thursday, 10 October 2013

part time job !

dapat cnap sikit jer ruang kedai, takut taukeh nampak lak nanti :P


halooo, nak tahu tak ??? CP sekarang dah mula bekerja sementara di kedai pakaian, kedai nih berdekatan dengan kampus lama upsi, jadi, mudahlah CP untuk berulang alik untuk ke tempat kerja, dengan kenderaan sendiri pun boleh, dengan menaiki bas upsi pun boleh


waktu bekerja diselaraskan mengikut jadual waktu kelas CP, oleh hal yang demikian, CP membawa jadual kelas CP semasa CP memohon untuk bekerja and yeah ! CP dapat kerja tuh
hari pertama CP bekerja ialah pada hari selasa (8.10.2013)


untuk pengetahuan reader yang disayangi dan dirindui **ececece**
CP tak pernah bekerja lagi, kalau pernah bekerja pun, CP pernah bekerja dengan mak CP sendiri je, kerja kedai makan dan kat gerai sate mak je


so, mesti ramai yang sedia maklum, kerja gerai makan dan jual sate nih kerja yang sangat memenatkan ! so, bila CP bekerja di kedai pakaian nih, CP rasa kerjanya memang sangat mudah dan ringan, walau bagaimanapun, tetap memenatkan...


sebab, sepanjang waktu bekerja, tak boleh duduk....wah...penat woooo kaki sebab berdiri lama...walaupun CP bekerja di kedai makan dan jual sate itu memenatkan tapi sekurang-kurangnya CP dapat jugak duduk, ehehehe ~


masuk jer kerja, kitorang susun barang-barang dalam kedai, kemas rak, menyapu, kemudian, berdiri dan tunggu customer datang, sambil tunggu tuh usha-usha la rak yang masih tak kemas lagi...kalau customer masuk je, kena usha customer lak, ikut je customer ke hulur ke hilir, sedangkan CP dulu amatlah tidak suka kalau ada orang follow CP masa CP tengah pilih barang, ahahaha !! tapi kali nih CP lak yang kena follow orang, jeng3 !! nampak tak permainannya.....


masa hari pertama CP bekerja, datang seorang perempuan yang berumur 30-an mintak tolong kat CP angkatkan barang dari tangga sebelah kedai tempat CP bekerja ke kereta dia, CP pun tolong larrr, berat-berat barangnya, nasib baik CP memang dah biasa angkat benda berat, mana taknya, CP kena angkat beberapa gulung tikar getah, berat woooo, ahahaha !!


tapi bukan angkat sorang-sorang, akak tuh tolonglah angkat sekali, selesai tolong tuh, CP pun masuk semula ke dalam kedai, tak lama lepas tuh, akak tuh masuk ke dalam kedai carik CP pastu hulur kat CP sekeping not berwarna merah...


'RM10??'

***


"eyh akak, ape nih?? saya tolong ikhlas je tadi, takpe-takpe..." CP menolak pemberian tu.

"adik ambiklah, kalau takde adik, tak terangkat akak, kudrat adik lagik banyak dari akak," akak tuh terus pujuk CP untuk menerima pemberiannya...

then, CP amek jugak duit tuh, macam tak sedap jugak, CP tolong tadi, tak terfikir pun pasal duit ke apa, just tolong sebab dia dah mintak tolong...

***


berpegang pada prinsip, hari ni kita tolong orang dalam kesusahan, esok lusa, bila kita susah, semoga ada orang yang tolong kita kan ??


tapi kalau nak dipendekkan cerita, rezeki CP murah pada hari tersebut, terima kasih pada akak tuh , walaupun RM10, duit jugak, bukan senang orang nak bagi duit free-free macam tuh...


bekerja di kedai aksesori dan pakaian nih sangatlah mencabar jiwa dan minda seorang perempuan normal, ahahahaha ! why ??
tengok t'shirt, 'cantik'
tengok kasut, 'cantik'
tengok kemeja, 'cantik'
tengok skirt, 'cantik'
tengok blouse, 'cantik'

........................

yang tak cantik duit dalam poket , ahahahaha !!



8 komen budak kiut !:

hainom OKje said...

Tak de kerja yg tak penatkan CP sebenarnya....
Berapa dapat gaji tu...lepas tu jangan lupa belanja OKje hehe...

Rezeki tu CP... RM10 henggit tu bleh makan KFC

puteri kasih said...

tahniah CP dan good luck untuk kerja baru. Lepas ni jangan dapat gaji je CP borong baju dah..hehehe

eintan nurfuzie said...

ayat mengikut time masuk kedai tu mmg tepat.. cik en pon x suka.. kuikuikui

Peringatan untuk yang nak kahwin/bakal berkahwin
info untuk korang
http://www.nurfuzie.com/2013/10/peringatan-untuk-bakal-pengantin.html

Peah!
http://www.nurfuzie.com/2013/10/peah-kucing-cik-en-yang-berbaka-

muja said...

yup,, kita tolong orang akan ada balasannya nanti,, nampak ngan tak je,, happy working cp,, tgk jela baju tu,, jgan beli,, hehe

dya bunga said...

yeahh...itu btl..yg tak cntik duit kt dlm purse tu.hahaha..

cweet pinky said...

@hainom OKje cket jerr oke jer , amboi , nak belanja kepsi , hehehe , ayam pasar malam je la ek ?? ehehehe ~

aswadz said...

tahniah. pasni dah ada income sendiri, bole la guna spjg berada di upsi.

cweet pinky said...

@puteri kasih niat tuh dah ade sis tinggal nak kawal perasaan je nih , ehehe