Monday, 18 February 2013

tolong atau tangunngjawab ?



okeyh , post CP kali nih berkenaan ketidakpuasan hati yang melanda diri ini , hehehe , fuh ! ayat ! ayat2 cinta abaq ang , hahahaha !


dalam kemalasan jari ini menaip , tiba2 dtg semangat bila teringat kisah yang lalu , adei , *ayat2 cinta lagik , mana taknya , tengah menaip sambil dengar lagu muara cinta , hehehehe !


entri kali nih CP buat berdasarkan dari apa yang CP dengar dari orang yang CP kenali , yang CP cukup kenal ...


CP nak tanya ... kita dengan ayah kita kan ? adalah tanggungjawab atau tolong bila rasa nak tolong ? *sila komen*


bagi CP , kita dengan mak ayah kita merupakan tanggungjawab , kalaw tanggungjawab ?? macam mana cara kita bertanggungjawab ???


cukup ke sekadar cakap kita nih bertanggungjawab sedangkan tindakan tuh langsung tak menunjukkan bertanggungjawab ??


*pendapat korang* bagaimana tanggungjawab yang sepatutnya kite tunjukkan kat mak ayah kita ?
berani nak cakap diri sendiri bertanggungjawab , sedangkan ayah duduk rumah kecik , sempit , tak selesa , tanggung adik2 yang masih lagik ramai dan bersekolah , termasuk tanggung cucu yang yatim then nak cakap diri sendiri bertanggungjawab ??


please , tolong dan please , jangan buat cerita annoying kat sini , bagi duet kat ayah pown sebulan sekali pown jarang , kaw bagi duet betul bile kaw balek kg jerr , tuh pown takat RM50 , RM100 , RM200 jarang sangat sampai ke RM500 pown , kalaw setahun pown belum tentu ada , nak cakap diri sendiri bertanggungjawab ?


apa guna kaw blaja tinggi2 , apa guna kaw blaja kat luar negara , apa guna kaw pegang pangkat besar , apa guna kaw duduk rumah besar tapi kaw tataw macam mana nak bela ayah kaw ??


ayah kaw mintak tolong pown belum tentu kaw tolong , sedang kan ayah mintak tolong baru tahap rat2 *ratus2* pown kaw refuse , apa guna gaji kaw yang besar atas 10k tuh ??


mungkin kaw refuse nak bagi ayah kaw duet sebab kaw sangat takut duet tuh banyak labur kat anak ayah2 kaw yang berlainan mak tuh ?? macam tuh ???


aku bukan nak tunjuk aku bagus tapi aku dah tak sanggup tengok ayah tuh berlinangan air mata , serious tak sanggup , kau orang jauh , tak duk serumah , korang tak nampak macam mana sakitnya ayah , balek pown kalaw bole tunggu raya je , mana nak nampak ... kan ? kan ?


ayah masuk hospital , takde sorang pown datang jenguk ayah , seminggu ayah kat hospital , ke nak datang bile ayah dah takde nafas je ?? ha ....


aku dah tak heran kaw nak cakap ape , tapi aku cukup annoying dengan kata2 orang yang hanya pandai bercakap , tapi keadaan masih macam biasa .... takpe , kau orang takde untuk ayah , aku ade .....
hadios ~


p/s : dah sampai ujung2 taip nih , rase emo lak ... 


8 komen budak kiut !:

aswadz said...

seelok nyer tolong takat mana yg mampu. tp kalo gaji sampai 10k, xkan hulur 100 je kot. ada ka patot...

cweet pinky said...

@aswadz yup , pikir logik kan ?? hem , macam2

trah zain said...

kekadang pelik baca kisah orang yg tak tau hargai mak ayah or darah daging sendiri.. tapi bila dah jumpa dengan orang yang marahkan akak dia sampaikan bila akak dia meninggal pun, dia langsung tak nak jenguk, really2 annoying orang camni, keras kepala betul, padahal memang terang2 dia yg salah... kalau orang tu buat benda sama dekat ayah saya, memang sampai mati saya tak sanggup nak tengok muka dia,,, demi Allah tak sanggup... biarlah orang nak kata saya keras kepala or what..huhu

Sue PeLik said...

sabo dik sabo. tekejut mak aih. dah lama tak singgah sini. berapi2 lak. hihihi. apa2 pun ayah dan mak tuh tetap tnggugjawab anak jugak. erm, tak kan laa dah belaja tinggi2. tak boleh nak bagi duit kat mak ayah sikit pun. klau mak ayah tak mintak pun bagi laaa jugak. and satu lagi, jenguk laa selalu kalau boleh. dulu masa kecik2 mak ayah boleh jaga punya sempurna sampai dapat belaja tinggi2 kan. tak kan sekang tak leh nak bela mak ayah. uhuhuh

sekian melaporkan dari TV ENAMBLAS-
:)

kopi pasta said...

err, title pun boleh tertypo..kekeke

em, itulah. mungkin sbb komitmen yg tinggi terhadap kehidupan sendiri smpai ibu bapa terabai...tp kadang hidup sediri tak terjaga, acanor nk mjaga ibu bapa kita lak =.='

aku HaniAsyira said...

mmg sgt emo situ..

dia tak tahu kot parents dia lah susah payah dulu.. hmmm.. moga berubah lah dia

eintan nurfuzie said...

cakap x srupa bikin kan?
tu la.. sembang gempak.. tpi akhirnya......

ELeEa said...

ssh nak ckp...
sbb tu duit dia...
tp xkan sampai nk tlg mak ayah pun bkira sgt