Wednesday, 6 February 2013

periksa pesakit dengan mulut



okei , macam ape yang CP tulis kat entri CP sebelum nih , CP tengah demam nih , biasala , tengah musim demam orang kater , ade jugak blogger seGENG yang turut demam , hehehehe ~





kiter memang geng ! demam pown ade geng ? hehehe~


okeyh , pelik2 je intro , hehehe ~ 


berbalik pada tajuk entri nih , CP sebenarnya agak meluat dengan cara doktor cek pesakit sekarang nih , atau dengan kata skemanya , cara doktor periksa pesakit yang demam


berapa kali dah CP gi cek kat klinik ker , hospital ker , kebanyakan doktor , or 'dressar' , *dressar ke hape tah , mak CP selalu sebut , nak kater doktor bukan nurse pown bukan*


CP tataw camne nak explain...


mereka2 nih masing dah cek orang pakai tanya jer , bukan jenis nak cek , temperature ker , degupan jantung ker , tekanan darah ker ...


kebanyakannya tanya jerr :


sakit aper ??
bile saket ??
saket tekak tak ??
batuk tak ??
selsema tak ??


lepas tanya , tulis something kat perskripsi ubat tuh cop , then suruh kiter amek ubat , setel !

adei , memang macam tuh ker prosedurnya ?

CP ingat lagik , CP kena chicken pox , berkali2 pergi klinik , hospital , semua kater demam biasa sampai la chicken pox tuh naek gile2 baru sahkan chicken pox , fuh ! terbaek ~

even ade sekali tuh CP gi klinik , chicken pox tuh dah naek , doktor tetap kater demam biasa , dah muker CP macam hantu , baru la nak sahkan chicken pox , durjana apakah ini ??


then CP nak kongsi alkisah opah CP berkaitan hal macam nih jugak la , hehehe , kisah nih , kelakar la bagi CP , tataw la korang , hehehehe ~


mase tuh CP duk teman opah CP gi hospital BESAR DAERAH TELUK INTAN , Perak , CP cerita guna dialog la yerr :D


doktor : ha , makcik , saket ape makcik ??


opah : doktor .... kalaw saya taw la saya saket ape , saya tak datang sini doktor ....



doktor terkedu , CP pown terkedu , hehehehe ~ opah cakap nada kasar lak tuh , hahahaha , tunduk terus doktor tuh , hehehehehe ~


keyh , tuh jer entri petang nih , hadios !


p/s : demam dah nak okei tapi stil pening2 , bubur nasik yang CP masak dah nak abes sebab opah pown tumpang sekaki makan , sedap katenyer , then air barli CP tuh , CP belum minum pown lagik , petang nih kalaw okei , CP nak gi lawat kawan CP yang baru jer dapat cahaya mata gegel , belum abes dalam pantang gi 






20 komen budak kiut !:

kakibusuk said...

btol2! setuju sgt. kalau lah pesakit tau kita sakit apa..xlah kita dtg jumpat doktor kan. My mum pon kne mcm tu..tp lagi teruk. mmg lah bukan muhrim, tp perlu ke chek or tekan2 bahagian yg sakit guna pen kan? mcm la xde sarung tgn. fuhhh. mintak2 kwn2 bakal doktor kt luar sana xlah jdk cmni. jgn sombong merawat pesakit yg xtau apa. jgn kerana ilmu yg sedikit, kita mnjadi doktor yg bongkak. wallahualam :)

P#eoniX said...

hahahah.....sy pon demam gak....tambah satu geng....DEMAM RINDU....wakakakaka....kalau sy x yah nak pakai skrip...x yah jumpe pon....telan panadol sudah!!!!!malas nak ge jumpe dokter....(takot kene cucuk)...teeeeeetttt!!!!!

aswadz said...

hahaha... nenek tu lg bijak dari doktor. biasa la tuh. aku kalo demam2 biasa, gi klinik. tggu dekat sejam. masuk bilik doktor, x sampai 2 minit keluar dah.

Zierwa Zainal said...

semoga cpt sembuh ye.. :)

hehe.. zz x suke btul kalau g klinik doktor cuma cek guna mulut mcm tu je.. huhu

Mar Haini Abdul Rahim said...

syafakillah.. cepat sembuh ye cp.. eh hemm tu lah diorng taktau la kalo terlebih terer ek, tny je dh tau saket ape. hehe opahh style lah, kem slm opah :D

kaishin said...

amekaw doc, kan dah kena dgn opah CP..hehe

cweet pinky said...

@kakibusuk CP pown penah kena tekan ngan pen jerr ..

cweet pinky said...

@aswadz naseb baek tak lama tadi , CP dapat giliran yang kedua , so memg cepatlarr ...

cweet pinky said...

@Zierwa Zainal tq :D , same la .. tak suke kan ?

cweet pinky said...

@Mar Haini Abdul Rahim opah memang jenis cmtuh , cakap jenis lepas jer , hehehe ~

cweet pinky said...

@kaishin hahahaha ! taw takpe :P

puteri kasih said...

ha ah puteri pun perasan..sekarang ni diorang cek pesakit sambil lewa je kan..memang patut pun opah CP soal camtu..hehe

AQ Eyfa said...

tu la..camtu CP pun leh jadik doktor kan..ngeh3

psykonep said...

haaa..
dah sampai kat blog nie...
macam ne, ade heppy ka??
kire ok la dr. tu tanye sakit ape??
sebab dye cek manusia...
kalau dye cek haiwan, tak kan dye nak tanye lak kan sebab kompem2 haiwan tak dapat nak cakap ape...
so, cakap baik2 kat dr. tu sakit kat mane and dah berape lame, mungkin dr tu boleh tanye simptom2 lain yang pernah anda alami....dengan itu, dye boleh lakukan dignosis terhadap penyakit tersebut....

kalau ase2 dr. tu cam malas jer...cer citer sakit anda tu seperti yang anda sakit sampai separuh mati nak menahannya...mase citer tu cubela menagis sekali atau golek2 kat lantai dan buat gaye macam mane anda tahan sakit malam tadi...so, maybe dr. tu akan rase perlu buat dignosis lanjutan sebab sakit anda macam parah jer....

nasihat untuk dr....
1. sila tanye dengan soalan yang penuh...

contoh soalan dulu2 : en. sakit ape??

kepada----> en sakit tang mana ya, berapa lama dah sakit,...dan lepas nie saya akan tanya lagi beberapa soalan supaya saya dapat dignosis simptom2 yang berlaku kepada en....
kalau saya tak tanya en sakit apa, saya pun tak tahu nak cek tang mana...nanti en. sakit kaki saya cek kepala lak...kan naya tu....

huhuhu...
( belum sempat dr. tu habiskan pertanyaan, pesakit pun pengsan )...


---> sory tak bace abis entry nie, saje dok komen yang bukan2....hahahaha

cweet pinky said...

@puteri kasih itu la maksud tersirat entri nih :D

cweet pinky said...

@AQ Eyfa hahahah , mati la belaka pesakit CP tuh , hahahaha ~ bidang CP bukan ke situ nampaknye :P

cweet pinky said...

@psykonep hahahaha , sengal je abang atau nih , hahahaha ! btw thax singgah , saje nak bagitaw ade blog jgk :P

kopi pasta said...

ohh bgus jugak tu, boleh aku tembak doktor yg tanya mcmtu. tq opah sbb bg idea bernas nk troll doktor..kukuku

Saifulizan Shaari said...

hehehehe...doktor nak mudahkan cara dia dpt duit jer tu..huhuhu

hana hadi said...

direct opah kan,hehe kkadang xterlintas pun nak kata cmtu. tapi dah xda jawpan kan. kata je lah cmtu