Friday, 25 January 2013

5 sebab manusia tak terima nasihat





kali nih CP nak buat entri ringkas untuk pagi nih , petang entri laen lak insyallah , hehehehe ~
CP dapat nih daripada cikgu silat CP , CP rase menarik untuk dikongsi , dibawah ade 5 sebab CP senaraikan sebab orang taknak terima nasihat 


1. tempat tak sesuai. 

2. masa tak sesuai. 

3. cara tak sesuai.

4. orang yag beri nasihat tak sesuai.

5. memang orang tu ada ego tak mau terima nasihat sebab rasa dia betul. 



so, korang perasan tak satu je sebab disebabkan oleh penerima, sedangkan.

4 lagi sebab disebabkan oleh  pemberi nasihat. wallahu'alam.


hehehehe ~ renung2kan dan selamat beramal ! :D

hadios !






24 komen budak kiut !:

deqjamucuxx said...

deqja prefer pada org yang memberi nasihat... kalau dia pon sijibik je cam kitaaa... cam ne nak dengar kaaannnn ?

cweet pinky said...

@deqjamucuxx hehehe , wallahualam , CP pown kalaw orang tuh tunggang langgang , pikir 2x gk nak dgr tapi bile pikir balek , kite jangan tgk orang tapi tgk isi nasihat dye , orang tuh perantara yang dah ditetapkan oleh tuhan ..

mie said...

selamat beramal...
hehehehee

Sue PeLik said...

hahah. setuju CP! erm, kalau akak laaa kan..akak boleh terima kat mana jerk, bila jerk, macam mana jerk tapiiiiiiiiiiiiiiiii dengan org yang betoiuuu laaa huhuhu. kalau org tuh bukan org yang kita menyampah. hahaha. bila2 pun nak nasihat tak per but if org yang nak bagi nasihat tu org yang kita menyampah, bila2 nak bagi pun tak nk dgr jerk. hahahaha

cweet pinky said...

@mie hihihihi ~ selamat beramal gk :P

cweet pinky said...

@Sue PeLik bab menyampah tuh CP memg tak dapat sangkal , kalaw dye nasihat pown buat2 tak dgr je .. hehehe ~

krole said...

btul jgk, kta kena tngok orag yg beri nasihat tu..bukannya memilih cma kalo kte tengok dia pong serabut camne nak terima nasihat dari dia kan?huhuhu..walopong ringkas entri CP ni berbanding selalu namun pesanannya cukup mendalam, pergh! cam william shakespeare plak aku~

Saifulizan Shaari said...

klu saya nk bg nasihat, saya wat secara perli jer..bg dia phm2 sendiri lor

hainom OKje said...

bagus jugak benda ni CP.... he..he... patut pun anak Okje susah nak terima nasihat...ha..ha... kena improve ni

Kuazue Mohd said...

as salam... cik azue datang vertandang...menjemput tuan umah join my GA..meh la..semoga ukhwah berpanjangan.. dan polow terus ...
http://kuazue.blogspot.com/2013/01/kome-nak-tak-my-2013-1-give-away.html?m=1

puteri kasih said...

sangat tak suka bila orang yang memberi nasihat tu ibarat ketam yang mengajar anaknya berjalan..hehe

Dikbi Kamaruddin said...

sebelum nasihatkan org, cermin diri sendiri dulu...baru org leh terima nasihat kita. betul tak

cweet pinky said...

@krole kembg CP mendengarkan pujian cik krole nih :P

cweet pinky said...

@Saifulizan Shaari tuh pown CP ade buat jgk tapi tgk pada orang jugak ,.

cweet pinky said...

@hainom OKje hehehe , tak pasal CP jadik kaunselor tak bertauliah kepada ibu2 mengandung , eyh , kepada ibu ... hehehe

Eiqa ciK said...

Kalau eiqa refer kepada orang yang memberi nasihat. Kalau orang yang beri nasihat sama je perangai konpem orang yang dinasihati tak mau dengar nasihat. :D

cweet pinky said...

@Kuazue Mohd tq jemput , insyallah kalaw ade mase :D

cweet pinky said...

@puteri kasih samelah ngan CP , rase geram jgk tapi kalaw dah dye cakap betul , kena buat jgk la ...

cweet pinky said...

@Dikbi Kamaruddin taw takperr

c!kon!ech!c said...

setuju!!!!!!!!!!!hehehehehe.....alamaklumlah lau bakal cikgu bercakap tuh betul la tuh hehehehe .... peace yaw..!

zaxx said...

wah2..btol2 tu..;) harus difikirkan ..:)

Prince of Noob said...

ya betul... nak bagi nasihat pun kadang2 tak kena cara...

Btw jom join Contest yang sangat mudah kat SINI dan menangi wang tunai segera.

hana hadi said...

hana suka org bg nasihat, hana pendengar yang baik. kkdang boleh tambah ilmu. tapi nak buat tu tengok dulu lah.pikir2 dulu hahaha kkdang kita percaya dan tahu apa yang kita buat tu betol ke x.

Raudzah Zahari said...

Setuju dengan cweet pinky coz nak bagi nasihat kat orang ni mesti dengan cara yang betul kalau tak..sure tak jalan punya!!