Friday, 2 November 2012

memaki hamun untuk kebaikan , apa salahnya kan ?

*ini pendapat semata*

CP bukanlah seorang yang hebat dalam agama , lompang memang banyak la but ade something CP nak tegur about our society 

is it maki hamun boleh selesaikan masalah ?? kenapa mesti maki hamun

ade yang bagi alasan :
"dah tegur elok2 tak mau dengar , dah kena maki baru tahu"

tapi sedar ke awak ?? yang part maki2 tuh , kite dah mula untuk mencari2 kepuasan diri sendiri , bukan untuk menasihati sesiapa dah

awak dah mula cuba untuk memuaskan hati awak untuk melihat orang tuh irritate kan ?? kan ?? bile orang tuh dah rase sakit hati dan rasa jengkel , rasa marah , yes ! that is SATISFACTION !

mase tengah maki tuh beberapa ekor syaitan sedang membelai2 hati awak dan berbisik2 ke telinga awak , awak taw tak ?? iman awak dah melayang dah ...

ke ada orang yang sanggup cakap camni ?
"saya maki dye berlandaskan iman..."
wow ! awkward !

*CP taw la , CP pown seorang pemaki tegar jugak dulu*

apa yang CP maksudkan ni 

kita cuba nak menyedarkan masyarakat tentang perkara2 buruk dan tak baek , seperti korup la , pemimpin tak boleh pakai , bisnesman penipu dan banyak perkara lagi larr 

CP sangat mengagumi keberanian awak, awak, dan awak yang amat concern dengan keadaan semasa but kekaguman CP tuh seolah2 hilang sebaik sahaja baca ayat2 yang BIADAP

mungkin ke mak ayah awak yang ajar cakap macam tuh ?? atau cikgu sekolah awak kowt or sekolah awak ade sediakan silibus untuk subjek MAKI HAMUN ??

dekat sini , CP tak paham ... kenapa nak guna ayat harsh ?? why ?? tell me why ?? ade mane2 kitab ke bagitaw MAKI HAMUN is the way to solve problem ?? ade ke ?? tapi mane ?? mane ??

maaf , kalaw CP tak jumpa kitab tuh memandangkan CP tak sehebat awak dan awak
 
u are muslim but ur word do not describe it 
it just the same with
u are muslim but ur clothes do not describe it
it just the same with
u are muslim but ur manner do not describe it

lepas tuh kite marah bila ada orang cakap

awak biadap
awak golongan pengganas

tapi 

siapa yang membuka peluang mereka cakap macam tuh ??
mungkin jawapan awak:
"diorang saje nak fitnah sebab terkantoi kejahatan diorang"

CP bukan nak attack sesapa ?? ada yang terasa , that prove, perkataan lembut tanpa perlu mencarut pown tetap tajam

**
::: just lets change :::


NOTAKAKI : terutamanya untuk orang yang suka sebut nama2 alat sulit , where ur shame ?? haish

*mencipta alasan ialah makanan manusia*


27 komen budak kiut !:

nur azian said...

bagi akak kan,asenye mmg tak patot kalo nak tegur org dgn cara2 yg mcm tu..ada cara yg tersebdiri nak tegur org pun..kalo nak tegur org dgn marah2 sape yg nak dgr kan...kita sendiri pon tak suka dimarah2 kan...lagipon kite sebagai umat islam kena berhati2 kalo nak bercakap sbb dari kata2 kita pun org boleh taw kat mana budi bhasa kita,dan perangai kita mcm mne..nanti org mudah akan label kita mcm2..nauzubillah min zalik >_<

deqjamucuxx said...

deqja tak suka maki. tapi bg ayat psycho :) wink3

cweet pinky said...

@nur azian : tuh la , kalaw ade ustaz2 bagi ceramah pown , ade yang maki2 ?? takde nape taknak tiru , kenapa yang tak baek jgk nak buat , lawak sinis tuh ade la , tapi kebanyakan akan cakap , aku bukan ustaz , alasan dan alasan

FITRAH JAMIL said...

tak suke orang maki2 kita..

cweet pinky said...

@deqjamucuxx : hahaha , wah , bole la jadik pakar psikologi nih , hehehe !!

Nizam Ijam said...

x elok maki2 :) kadang2 dia akan mengeruhkan keadaan

Encik H said...

org kata, lidah tu lagi tajam drpd mata pedang..hehe..tapi skg ni, jari pun tajam jugak..ayat yg kita taip tu, walaupun untuk tujuan baik, tapi kadang2 tetap terlepas dalam sisi yg tidak baik..:D

cweet pinky said...

@FITRAH JAMIL : taw takpe , dts y kite jangan buat kat orang benda yang kite tak suke ...

cweet pinky said...

@Nizam Ijam : betul tuh awak ...

cweet pinky said...

@Encik H : dts totally right !! hahaha , ramai yang dah berjari runcing , hehehe ~~

Suara Hati said...

sy paling tak suka orang yg kuat memaki ni ...

Pykaa Pdott said...

pyka suka baca entry nie . nak mnyedarkan org yang suka maki hamun nie . i likee !! :)

cweet pinky said...

@Suara Hati : taw takpe awak :)

cweet pinky said...

@Pykaa Pdott : mekaseh suke baca aw :)

Syaifuddin Alias said...

errr....tak elok tu .. walaupun untuk kebaikan tapi still tak elok

Misz Mieza said...

Sangat suka pandangan CP ni.. Betul2, maki hamun bukan cara terbaik untuk selesaikan masalah..

-meeSUPERGIRL- said...

bergantung kepada tahap kesabaran masing2 lahh .. hehe

cweet pinky said...

@Syaifuddin Alias : heheh btol3~

cweet pinky said...

@Misz Mieza : tak pernah jumpa pown maki2 nih ley slesaikan masalah ..

cweet pinky said...

@-meeSUPERGIRL- : tuh la , rasa sakit hati tuh untuk uji kesabaran la , hehehe , tahap maki tuh , tahap orang yang dah hilang sabar dan orang yang dah mula hilang pertimbangan separuh iman dye dah luntur , separuh lagi bawah pengaruh syaitan dan nafsu , benda yang dipandu syaitan dan nafsu nih hanya akan bawak keburukan je, smuanya hanya untuk kepuasan dri sendri ..

aswadz said...

tmpt paling byk maki dihamburkan adalah sewaktu dalam kereta.

cweet pinky said...

@aswadz : u r absalutely right friends :D

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sakit hati klu dengar maki-maki ni

Saifulizan Shaari said...

bagi pandangan saya laaa....maki hamun adalah pilihan terakhir.sy keja dgn org2 construction, org yang kurang pendidikan....so ckp elok2 langkah pertama,klu xleh jugak ugut laaa org lain yg lebih berkuasa suruh ckp,klu xleh jugak maki trus laaa.....

ANNA MARIANA said...

hehehhe, pada anna tegur lu dalam 5-6 kali tapi kalo x jd gak, elok la di makinya...hahahhahahha

cweet pinky said...

saifulizan : bab keja macam tuh CP tak pasti sebab mgkin libatkan warga asing ke apa, tapi mak ngn tinggikan suara tuh benda berbeza...

anna : sebab tuh wujudnya quotes "silence is better" dah taknak dgr nak bwt cmne , tp kalaw berkaitan kerja , nak marah takpe but cuba jaga perkataan yang kite guna

Mat Jo said...

kalau difikirkan balik, sape2 pun xnak dengar kalau dah kena maki hamun, nak balas balik ade la