Tuesday, 2 October 2012

SURVIVAL camp , 1st DAY 1#

first of all , CP nak bagitau yang CP tak sehat lepas balek dari kem survival tuh *nampak sangat la CP tak dapat nak survive kan ?*
naseb 3 hari , kalaw seminggu ?? masakla CP , hehehehe !!! kalaw ikutkan CP nih lasak tapi tak tau la nape jadik tak sehat jugak , uhuk3 !!!
CP kan dah janji nak hupdate pasal kem survival tuh kan tapi sori arr takde gambar untuk tatapan sebab kitorang tak dibenarkan bawak fon , kamera kalau yang kalis air takpe la , kalaw tak , tak payah la bawak 
1st DAY
kitorang berkumpul kat tempat yang dinamakan BITARASISWA di kampus lama UPSI pada jam 2.50 petang , then , disebabkan bas lambat , kul 4.30 petang baru bertolak.
dalam jam 6 something kitorang sampai kat kem yang dinamakan KEM POS GESAU , ulu slim , yang lambatnya bukan apa sebab kitorang kena berjalan kaki meredah hutan belantara untuk ke kem tuh , *belantara la sangat kan padahal kebun kelapa sewit jer*
sampai waktu maghrib , solat then bermula kem yang sebenar , secara tergesa2 cikgu2 silat suruh kitorang berkumpul bawak ape2 barang yang perlu *dia tak bagitau pown nak bawak barang ape*
dengan berbekalkan kepintaran yang ada kitorang masing2 bawak torchlite , pisau dan parang ..
sebelum kitorang gerak , cikgu2 bekalkan barang amanah :
-biskut
-gula
-kopi
-garam
-mancis 5 btg
*barang2 diatas dalam satu plastik*
-kanvas
-parang
-satu bekas yang CP lupa namanya untuk kitorang masak dalam tuh
kitorang pown berjalan meredah sungai , tak dibenarkan ikut jalan darat...
apa yang besnya , tiap kali cikgu2 sebut
GRENADE !!!!!
semua orang kena meniarap , tak terkira banyak la dye sebut grenade mase kitorang dalam sungai tuh , memang lencun larrr ... menggigil2 teruskan perjalanan ...
setiap kumpulan ditinggalkan kat tmpat yang berbeza , selonggok2 dye letak , tempat2 tuh plak terbahagi kepada 2 bahagian , bahagian A(hutan) dan bahagian B(kebun kelapa sawit)
group CP antara group yang dapat tempat kat bahagian B
kitorang diarahkan untuk buat shelter and unggun api , yang sakitnya nak buat unggun api larr guna mancis sampai 3 batang tapi api tak hidup2 , guna duit seringgit la then akhir sekali guna getah rambut salah seorang ahli group kitorang , nyala jugak akhirnya ..
then , dekat situ langsung takde kayu api , yang ada cuma pelepah sawit dengan buluh , jadi unggun api yang kitorang buat tuh tak bertahan lama , jadiknya .... T_T
sepanjang malam kitorang asyik jaga api jangan bagi padam dan sentiasa marak , kadang2 api malap , memang kesejukan larh , shelter dibuat dari pelepah sawit , lantai dari pelepah pisang dgn kanvas tuh , terpaksa guna pelepah pisang memandangkan kanvas tuh tak cukup besar untuk 8 orang
siap shelter dgn unggun api tuh , kitorang pown berganti2 solat isyak atas kanvas tuh , kiblat dah diberitahu oleh cikgu2 tuh dengan bantuan kompas ...
perempuan bersolat tanpa telekung , sebab tuh la cikgu2 pesan pakai pakaian yang longgar2 dan berstokin , akhirnya , kitorang bertapa kat situ sampai la menjelang subuh ...
okeila , CP hupdate untuk hari pertama je dulu .. hehehe , kepala CP nih masih pening2 , hupdate kedua akan menyusul esok ...
adios !!!
NOTA KAKI :  tak berdaya nak BW sangat sempat terjah yang tinggalkan link kat shoutbox jerr ...

13 komen budak kiut !:

cikeyrah said...

waa beshynya, kalau qira mimpi la nak join mcm tue, pernah join masa form 6 dulu, balik umah jek terus demam seminggu hahah sangat lembik

zulhilmi tempoyak said...

perghhh.. best2. lama tak pegi champ camni..huhuh..

rindu la pulak zman blaja. smoga cpt sehat na.. :)

Mat Jo said...

sampai guna getah rambut member untuk hidupkan api,
memang survival la, hu

unsecretostory said...

Best best best . Pernah jugak pergi kem lebh kurang cemni . Memang enjoy giler .
Btw , semoga cp cepat sembuh eh (:

Everything's Everythings said...

Patut lah lama menghilang pergi camp rupanya.. xtakut ke owh? takde jumpa hantu ke kat situ? xD

Hve a good rest ^^

aku HaniAsyira said...

best nya.. merasa ah buat macam tu kan

Detective Fiqa said...

bestnyerr :D hehehe .

syiela said...

akak dulu suka lasak2 ni sangat volunteer tuk mengjoinkan diri :)

Ema Blog said...

rindu waktu belajar dulu.dan buat aktiviti camp ni

Jue Derella said...

camping ke?

sal ya said...

menarik je bunyinya survival camp ni.

Misz Mieza said...

Menarik aktiviti cani.. MM pun suka aktiviti2 outdoor nih.. =)

cweet pinky said...

@Misz Mieza : memang menarik tertarik dan da bomb la kate kaw , hehehe !