Tuesday, 18 September 2012

salah siapa anak kurang didikan agama ?

 
 
tengah duk menung
mengenang naseb purse tertinggal kat rumah yang nun jauh dari kampus nih , CP terfikir idea nak hupdate , niat di hati nak cocok kad tapi purse dah tertinggal , nak cocok ape , duet memang sesen pown tak hade nih 
macam mana lah boleh cuai sangat !!!
 
 

okei , kite berbalek pada tajuk okei , tadi CP BW sekejap then ade baca satu entry ni pasal dye terkejut ramai student , pelajar skolah tak solat ...

bukan niat CP nak salahkan institusi kekeluargaan tapi dari pengalaman CP sendiri , bukan je orang sekeliling malah dalam family CP sendiri ...

macam mana anak nak solat sedangkan mak ayah sendiri tak solat ??

okei , kat sini mungkin ada pro dan kontranya , orang akan cakap , anak tok imam pown boleh tersasar kan ?? apetah lagi anak orang biasa ....

tuh lagi satu kesilapan ...

ada sesetengah ibu bapa terlalu letak sepenuh kepercayaan kat anak2 diorang , ada ibu bapa sibuk beribadat tapi lupa untuk bentuk ibadat anak ....

anggap anak boleh berfikir sendiri sedangkan umur anak belum lagi lingkungan boleh berfikir matang ..

adei , tetibe kekeringan idea nak menaip lagi , takpela , CP berhenti kat sini ... papehal CP nak bagitaw awal2 ape yang CP tulis nih semata-mata pendapat CP keyh , salah silap harap dimaafkan :D

btw CHILL !




25 komen budak kiut !:

Sue PeLik said...

di awal usia memang keluarga mainkan peranan yang besar tapi bila dah sikit berusia persekitaran akan membentuk seseorang individu tuh. adoiii ilmiah sangat pulakkk. huhuhuhu. btw CP! dunia sekang makin pelik! semoga kita tidak tersasar sama! :) amin

Saifulizan Shaari said...

betul tue....ibu bapak memainkan peranan penting.bdk2 klu dok tinggal solat kerap sgt lepas tu pyh ler nak solat dah.....

aku HaniAsyira said...

ada parents lepas je anak mcm tu. xtye solat ke tak.. tak push sgt.. ada jugak parents jaga anak betul2 tapi anak yg taknak ngikut.. hmmm

JR said...

Saya pernah tengok satu famili yg dekat dgn saya, anak2nya solat tapi ibu bapa mereka tak solat. Kalau anak tak solat mungkin salah ibu bapa, kalau ibu bapa tak solat ia salah anak2???

faie mohamad said...

tu la risau sgt dgn kdaan remaja skg. nk salahkan diorg sgt pun takleh sbb parents diorg pun tak solat.. hummm

Chenta Eyfa Latieyfa said...

apa2 pun peranan ibu bapa tu sgt penting utk kelansungan hidup anak2 yg lebih baik.hehehe

Zul n Azizi Boarding Pets said...

Salam...

Student biasalah....masa itu emas...ahaks :-)

Dijemput untuk join segmen Zul n Azizi Boarding Pets....

[SEGMEN] Mencipta Bisnes Kad ZABP

Syaifuddin Alias said...

hurmm..tak boleh salahkan ibu bapasemua...salahkan diri sendiri jugak yang terikut sgt jejak langkah kawan2

Azee Hana said...

tiba2 rindu mak abah pulak..huhu...

cweet pinky said...

@Sue PeLik : taw takpe kak , amin ...

cweet pinky said...

@Saifulizan Shaari : um , taw takpe , memang takleyh salahkan ibu bapa 100% tapi , ramai jgk ibu bapa yang mlengah2kanhal ibadat macam ni dgn alasan anak kecik lagik sedangkan, dari kecik la nak kena bentuk ..

cweet pinky said...

@aku HaniAsyira : ape yang CP tulis nih pown bkn salah kan semua parents , cuma sesetengah parents tuh ..

cweet pinky said...

@JR : taw takpe , tuh lagik masalah besar , tapi memang tuhan nak tolong parents yang macam tuh dgn menganugerahkan anak yang soleh

cweet pinky said...

@faie mohamad : tuhla , tuh yang jadik cabaran kat CP yang bakal jadik seorang guru nih ..

cweet pinky said...

@Zul n Azizi Boarding Pets : taw takpe , insyallah , kalaw CP free , CP join :D

cweet pinky said...

@Syaifuddin Alias : yup , apa yang CP sebut pown , bkn salahkan semua cuma ade sesetengah ibu bapa dan apa yang CP tgk , glongan ibu bapa macam ni dah semakin bertambah lak , bahaya tul ...

cweet pinky said...

@Azee Hana : hehehehe , biasala tuh , CP jgk , hehehe , even stgh jam jep nak sampai rumah dari upsi nih , hehehe ~

Everything's Everythings said...

tanggungjawab seorang ayah itu utk menyuruh anaknya solat walaupun anak dh besar panjang ^^
supaya nnti anaknya pun akan terikut2 juga bila dia dh ad anak sendiri kan? ;D

Mmg ad je kawan yg tak solat.. pelik juga mereka ni jenis rilek je, pernah la sekali dua kali tegur haha

cweet pinky said...

@Everything's Everythings : tuhla , kalaw tegur tak ikowt tp tak melawan takpe lagik , ade kalaw kiter tegur tuh , fuhh , lawan balek tuh ibarat owg takde agama dah gayanya ... *pengalaman...

✉ ¥ana Fauzi ✉ said...

Sokong pendapat Sue Pelik :D

Everything's Everythings said...

hahah yup tau xpe, dipersoalkan pula ilmu agama kita =.="
pdhal benda yg kita tegur tu mmg baik haha..

c!kon!ech!c said...

melentur buluh biarlah dari rebungnye....ok???
no komen lebih2....xpndi...!

cweet pinky said...

@✉ ¥ana Fauzi ✉ : sokong awak kerana sokong dia , hehehe ~ *CP dah start mengarut nih , heehehe ~

cweet pinky said...

@Everything's Everythings : sebab tuh owg katerr , jangan lihat pada orang yang bg nasihat tp lihat isi nasihat tuh , sekian :D

cweet pinky said...

@c!kon!ech!c : hehehe , same la wey ... hehehe ~