Tuesday, 3 March 2015

SPM penentu kejayaan






Semalam, sedang CP mentelaah thesis CP, CP dapat chat whatsapp group student tempat CP pernah practical dulu......

lebih kurang macam nih lah bunyi nya, 

"Cikgu, doakan Ann esok..."

then lagi sorang student,

"Cikgu, doakan Ina jugak"

mula2 CP terfikir, aih ? nak gi amek lesen kereta ker sok ?

CP pun tanya semula, 

"kenapa nih?"


"Cikgu, esok ambil result SPM....."


CP pun menampar dahi, how could I dont even know about this ? cikgu jenis ape CP nih, student ambil result bila pun boleh tak tahu....aiyooo...


walau bagaimanapun, situasi diorang nih mengimbau kembali saat-saat CP nak amek result SPM jugak, debarnya, tuhan sahaja yang tahu, kalah lah nak amek result PMR, yelah, result PMR dah sah2 duk main2 lagi.....

SPM nih kalau kecundang maunya takda hala jadinya....macam tuh lah dalam pemikiran CP masa tuh, hehehehe....

then the days come, dengan penuh gigilnya CP gagahi jua amek result, takkan tak amek pulak kan ? malam2 sebelum harinya tiba CP buat solat hajat supaya result CP result yang baik, alhamdulillah, dengan izin ALLAH SWT, walaupun bukan result yang excellent, CP dapat 4A 2B ehem2 C ehem2 D ehem2 G pun ada....

kesimpulannya, subjek2 Sains CP kecundang lah, hahahaha...as I expect, hahahaha, G tuh pulak tak lain tak bukan.... Add Math, the most unfavorite subject....

ke laut bahasa Inggeris I....

point here, jangan cepat gelabah dengan result even result tuh bukan lah cemerlang ataupun tidak baik sebab kejayaan tuh bukan lah 100% ditentukan oleh SPM, it just a certificate okei...

itu bukan lah bermaksud kita perlu pandang ringan SPM nih sebab it quite important la dalam kita nak teruskan pengajian ataupun untuk dapatkan pekerjaan yang baik....


bagi yang lulus dengan cemerlang, CP ucapkan tahiah, untuk yang kurang berjaya, dont stop there, ada banyak lagi cara untuk kita tebus semula kegagalan....


sebab orang selalu cakap, nak belajar, kat mana-mana pun boleh belajar kan, kalau dapat IPT yang bagus2 pun kalau pemalas, tak ke mana......

macam mana pun, SPM nih cuma result dunia keyh, the most and important thing is result kita di akhirat kelak....

lepas jer CP dapat result, CP tak dapat mana-mana tawaran pun selain swasta, hehe, tapi memang orang yang tak kaya macam CP nih dah tentu la tak pilih swasta, masa tuh CP nih tak berapa nak celik IT jugaklah, dah baik punya mohon UPU tapi tak pernah cek pun, hahahahaha !

duk fikir gak, apsal laaaa member CP yang dapat result bawah CP leh lak dapat masuk Universit, why not me...?

sampai ke sudah CP tak tahu, tapi takpe, perjalanan perlu diteruskan CP melangkah ke alam tingkatan 6...masa nih lah CP baru tau kenapa CP tak pernah dapat tawaran, rupanya untuk kita tahu kita dapat Universiti atau tidak, CP kena cek semula keputusan UPU secara online, bukannya tunggu surat sampai kat rumah...hahahaha !


masa dulu agak kecewa la lepas SPM tak dapat masuk Universiti, tapi sekarang CP happy sangat sebab, kalau lah CP tak buta IT masa lepas SPM dulu mungkin CP dah APPLY diploma kat mana-mana......and its too waste....its better, CP amek form 6 than diploma di universiti, yelah yang pasti form 6 tak pakai PTPTN...hahahaha....


nak terus amek ijazah pun tak rasa susah hati dengan hutang...happy ending...and now CP sedang meneruskan pengajian CP dalam bidang perguruan di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), and You know what, I'm in my last year and indeed Semester..pray for me...there's alot of thing I need to do in my last Semester...wish me luck....!

apa-apa pun CP nak pesan kat sini, untuk yang muslim, please put ur faith on ALLAH SWT, sebab DIA tahu segalanya, mungkin anda rasa perancangan anda dah terbaik tapi tetap tak dapat lawan perancangan ALLAH SWT, tengoklah, pengalaman CP sendiri, tak dapat dinafikan CP kecewa dulu sebab tak dapat apply mana-mana lepas SPM, tapi sekarang CP lah orang yang paling bersyukur dengan apa yang telah ditentukan....

benda yang paling CP gembira ialah CP jumpa jalan untuk berubah di UPSI, thanks alot to ALLAH SWT....terima kasih juga untuk figure-figure mahasiswa di UPSI , some of you had showed me a very, very best role model...

papepun all the best untuk calon SPM...

ingat, nih bukan pengakhiran selagi nyawa dikandung badan....the real result selepas kita meninggalkan dunia nih nanti, debarannya lebih hebat dari mana-mana result di dunia, semoga kita kembali kepadaNYA dalam keadaan Husnul Khotimah...in shaa ALLAH, Amin~


sincerely, Cweetpinky...



2 komen budak kiut !:

hana hadi said...

sama kan kita result spm xseberapa tp alhamdulillah dapat sambung belajar, kerjaya pn ok..semua pasal online2 ni abah hana yang sibuk sruh isi itu ini:) dapat la dalam 2 3 tmpt pengajian yg hana dapat tapi last skali hana pilik maktab perguruan.. xsangka la dengan result xseberapa dapat jadi cikgu.rezeki masing2 kan

cweet pinky said...

@hana hadi kan, owh, ayah CP nih boleh dikatakan golongan or pangkat datuk2 dah so boleh dikategorikan sebagai orang veteran jadi memang tatau lah pasal it2 nih, hehehehe,

tapi papepun happy sangat...alhamdulillah im happy with my journey....